Sutra izvještaj o padu aviona Trajkovskog

U Sarajevu će sutra biti predstavljen izveštaj o padu aviona 2004. godine kada je poginuo predsednik Makedonije Boris Trajkovski i višečlana delegacija te zemlje.

Bosna i Hercegovina 05.01.2015 | 12:15
Sutra izvještaj o padu aviona Trajkovskog

Šef istražnog tima za utvrđivanje uzroka pada aviona Omer Kulić rekao je da će izveštaj biti predstavljen na konferenciji za novinare u 11.00 časova u Agenciji za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju (BHANSA)u Nedžarićima.

Međunarodni tim je na zahtev makedonske Vlade skoro dve godine istraživao šta se dogodilo pre, tokom i neposredno nakon kobnog leta. Istraga je koštala oko 160.000 evra.

Kulić je ranije najavio da će javnosti biti prikazani i snimci kompletnog leta, sa autentičnim razgovorima iz pilotske kabine.

Članovi tima su tokom istrage uradili dva simultana leta istim tipom aviona u kojem je stradao Trajkovski.

Prethodna Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je ranije formirao Savet ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila proceduralna greška pilotske ekipe u fazi sletanja na mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u brdo.

U prvobitnoj istrazi Tužilaštvo BiH za avionsku nesreću kod Mostara nikoga nije optužilo jer nije bilo elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Ovim izveštajem nije bila zadovoljna makedonska Vlada, koja je formirala novi tim eksperata koji su šest godina radili na prikupljanju dokaza.

Nakon novih saznanja, vlada u Skoplju zatražila je od BiH da ponovo otvori istragu.

Avion makedonske Vlade pao je 26. februara 2004. godine na području sela Rotimlje kod Mostara.

Osim Trajkovskog, u avionu su bili njegovi savetnici Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi obezbeđenja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Izvor: PRESS RS

Komentari / 0

Ostavite komentar