Најбржи Србин: Хоћу да будем првак свијета!

Најбољи српски аутомобилиста Душан Борковић у 2014. години остварио је сан да наступи у WТЦЦ шампионату и постане први човек са ових простора на подијуму, а за наредне године има још два - највише место на постољу и титула светског шампиона.

Остали спортови 05.01.2015 | 11:20
Најбржи Србин: Хоћу да будем првак свијета!

"Сад имам два сна, да будем први на подијуму и да будем светски шампион у неким наредним годинама. Тешки циљеви, али кад видим како сам досао у WТЦЦ, све изгледа реално", рекао је Борковић у новогодишњем интервјуу Тањугу.

Он је додао да ће упркос великим финансијским проблемима наставити да се такмичи, добрим делом захваљујући и помоћи државе Србије.

"Држава јесте у тешкој ситуацији, али аутомобилизам је такав да доноси велику телевизијску пажњу, престиж је бити у таквом шампионату, који гледа више од 700 милиона људи широм планете. Мој аутомобил је покретна реклама за инвеститоре и трудићу се да што боље промовишем Србију у свету", истакао је Борковић.

Према његовим речима популарност WТЦЦ шампионата је огромна.

"На сваком трци поделим између 500 и 1.000 аутограма, сваку трку уживо гледа по 60.000 људи. Свакако да је то велика промоција и реклама за државу. Још немам завршену финансијску конструкцију за следећу годину, али успећемо да кренемо у шампионат, а током сезоне ћемо откривати нове спонзоре и верујем да ћемо да издржимо, иако је аутомобилизам најскупљи спорт на свету", наводи Борковић.

Он не крије да је уживао у дебитантској сезони, посебно због чињенице да се такмичио у друштву легенди аутомобилизма.

"Себастијан Леб је највеће име аутомобилизма, у ФИА је већи шампион и од Михаела Шумахера, има девет титула, Шуми седам, а рели је сигурно тежи од Формуле. Нови шампион Хозе Марија Лопез је сјајан, у Аргентини је је невероватна звезда, гледао сам како се људи бацају под његов аутомобил, буквално су спремни да погину. Ту је Француз Иван Милер, па Роб Хаф из Енглеске, Том Коронел из Холандије. Сви су звезде, али мој посао је да се борим са њима и да их победим", поручио је 207 центиметара високи Панчевац.

Када су у питању стазе српски ас посебно издваја две.

"Уз Сузуку где сам стигао на подијум, свидео ми се и Спа Франкошамп, а следеће године биће Нирбургринг, која је укинута у Формули 1 јер је превише опасна после Лаудиног удеса. Али, следеће године ми возимо тамо", истакао је Борковић, који каже да се и даље, упркос великом успеху, не осећа као звезда, него као нормалан човек који се само труди да своју земљу представи у што лепшем светлу широм света.

Борковић, возач НИС Петрол Кампос рејсинг тима дебитантску сезону у WТЦЦ шампионату завршио је на 14. месту са 41 бодом. Наредна сезона почиње 8. марта у Аргентини.

Коментари / 0

Оставите коментар