Ко је Тотенхемово чудо - Хари Кејн?

Откровење у Премијер лиги ове сезоне без сумње је 21-годишњи Хари Кејн, фудбалер који је на 25 одиграних утакмица у овој сезони за Тотенхем постигао чак 17 погодак и уписао три асистенције, а своје фудбалско име и искуство стицао је дуго година у нижим лигама Енглеске.

Фудбал 04.01.2015 | 16:40
Ко је Тотенхемово чудо - Хари Кејн?

Кејн је са 16 година први пут стигао у Тотенхем, на лето 2009, али је свој тежак пут градио на позајмицама прво у Лејтон Оријенту, а касније и у Милволу, Норичу и Лестеру. Овај играч је аутентичан пример како неко може да од нижеразредног фудбала, захваљујући стрпљењу и раду, стигне до врхунског такмичења каква је Премијер лига и оправда указано поверење.

Кејнов раскошни таленат на својој кожи посебно је могао да осети и Жозе Мурињо, пошто је млади енглески репрезентативац готово сам декласирао Челси, лидера Премијер лиге, са два поготка и асистенцијом, у утакмици коју су "певци" добили са 5:3. Он је и најбољи стрелац Тотенхема у Лиги Европе са пет галова и најзаслужнији за пласман енглеског тима у наредну рунду такмичења.

Тотенхем је имао поверења у овог момка и таленат који поседује, па је направио мудар потез на старту ове сезоне, када је шансу дао младом играчу, пошто су прве опције тренера Маурисија Покетина у нападу, Емануел Адебајор и Роберто Солдадо били далеко од форме која би помогла клубу да направи одговарајуће резултате. Кејнов развојни пут није био лак, пошто је 2012. године доживео тешку повреду, али је његов матични клуб платио целокупно лечење и послао га на позајмицу у Лестер, коме је помогао да се пласира у Премијер лигу.

Рођени голгетер, по потреби игра и по крилу, и иза најистуренијег нападача, има и запажене наступе у младој репрезентацији Енглеске, где је на 10 утакмица до сада био стрелац у шест наврата. Кејн је прошао све млађе категорије Енглеске и у свакој селекцији бележио је добре партије, а како ствари стоје могао би у скорије време да добије и позив селектора А тима Роја Хоџсона, који му је занимљиво био тренер у млађој селекцији до 21. године.

Тотенхем је после посртања на старту сезоне тренутно пети на табели Премијер лиге са четири победе из пет последњих мечева и укупно 34 бода, за шта је међу најзаслужнијима управо Кејн. Наредну утакмицу "певци" играју у трећем колу ФА купа, у понедељак против Барнлија када ће сјајни нападач можда одморити за предстојеће окршаје или наставити голгетерску серију - на последњих шест дуела шест пута је затресао мрежу.

Коментари / 0

Оставите коментар