Ko je Totenhemovo čudo - Hari Kejn?

Otkrovenje u Premijer ligi ove sezone bez sumnje je 21-godišnji Hari Kejn, fudbaler koji je na 25 odigranih utakmica u ovoj sezoni za Totenhem postigao čak 17 pogodak i upisao tri asistencije, a svoje fudbalsko ime i iskustvo sticao je dugo godina u nižim ligama Engleske.

Fudbal 04.01.2015 | 16:40
Ko je Totenhemovo čudo - Hari Kejn?

Kejn je sa 16 godina prvi put stigao u Totenhem, na leto 2009, ali je svoj težak put gradio na pozajmicama prvo u Lejton Orijentu, a kasnije i u Milvolu, Noriču i Lesteru. Ovaj igrač je autentičan primer kako neko može da od nižerazrednog fudbala, zahvaljujući strpljenju i radu, stigne do vrhunskog takmičenja kakva je Premijer liga i opravda ukazano poverenje.

Kejnov raskošni talenat na svojoj koži posebno je mogao da oseti i Žoze Murinjo, pošto je mladi engleski reprezentativac gotovo sam deklasirao Čelsi, lidera Premijer lige, sa dva pogotka i asistencijom, u utakmici koju su "pevci" dobili sa 5:3. On je i najbolji strelac Totenhema u Ligi Evrope sa pet galova i najzaslužniji za plasman engleskog tima u narednu rundu takmičenja.

Totenhem je imao poverenja u ovog momka i talenat koji poseduje, pa je napravio mudar potez na startu ove sezone, kada je šansu dao mladom igraču, pošto su prve opcije trenera Maurisija Poketina u napadu, Emanuel Adebajor i Roberto Soldado bili daleko od forme koja bi pomogla klubu da napravi odgovarajuće rezultate. Kejnov razvojni put nije bio lak, pošto je 2012. godine doživeo tešku povredu, ali je njegov matični klub platio celokupno lečenje i poslao ga na pozajmicu u Lester, kome je pomogao da se plasira u Premijer ligu.

Rođeni golgeter, po potrebi igra i po krilu, i iza najisturenijeg napadača, ima i zapažene nastupe u mladoj reprezentaciji Engleske, gde je na 10 utakmica do sada bio strelac u šest navrata. Kejn je prošao sve mlađe kategorije Engleske i u svakoj selekciji beležio je dobre partije, a kako stvari stoje mogao bi u skorije vreme da dobije i poziv selektora A tima Roja Hodžsona, koji mu je zanimljivo bio trener u mlađoj selekciji do 21. godine.

Totenhem je posle posrtanja na startu sezone trenutno peti na tabeli Premijer lige sa četiri pobede iz pet poslednjih mečeva i ukupno 34 boda, za šta je među najzaslužnijima upravo Kejn. Narednu utakmicu "pevci" igraju u trećem kolu FA kupa, u ponedeljak protiv Barnlija kada će sjajni napadač možda odmoriti za predstojeće okršaje ili nastaviti golgetersku seriju - na poslednjih šest duela šest puta je zatresao mrežu.

Komentari / 0

Ostavite komentar