Богати постали још богатији

Допринос тези да су богати све богатији, а сиромашни све сиромашнији и да се тај јаз продубљује дало је и истраживање агенције "Блумберг", које је показало да је у 2014. години 400 најбогатијих људи у свијету повећало своје богатство за 92 милијарде на 4,1 билион долара.

Свијет 03.01.2015 | 07:48
Богати постали још богатији

Царство је највише увећао кинески милијардер Џек Ма, бивши учитељ енглеског језика и суоснивач "Алибабе", чије је богатство у 2014. порасло за 25,1 милијарду долара.

То је фасцинантан резултат за човјека који је посао започео у властитом стану 1999. и који је прије само неколико мјесеци био "тежак" само 3,5 милијарди долара. Његово богатство нагло се увећало послије јавне понуде акција "Алибабе" у септембру прошле године.

Захваљујући том потезу и његов колега из "Алибабе" Јозеф Тсаи увећао је своје богатство за нешто мање од шест милијарди долара.

Један од најчувенијих америчких инвеститора Ворен Бафет најближи је пратилац кинеског милијардера. Иако у позним годинама, "пророк из Омахе" је прошле године свом богатству додао 13,7 милијарди долара пошто је вриједност његове компанија "Беркшир Хатавеј" порасла за 28 одсто послије неколико успјешних инвестиција.

Бафет је, захваљујући таквом расту богатства, превазишао мексичког милијардера Карлоса Слима и постао друга најбогатија особа на планети.

Трећи највећи раст богатства у 2014. имао је кинески предузетник Ванг Ђианлин. Вриједност његове пословне империје порасла је за 12,8 милијарди долара захваљујући јавној понуди акција своје компаније "Далијан Ванда", чиме је заслужио и титулу најбогатијег човјека Азије.

Слиједи оснивач "Фејсбука" Марк Закерберг, који је повећао своје богатство за нешто више од десет милијарди долара. Проблем за његову компанију могао би, међутим, бити заоштравање односа САД и Русије, поготово након што су руске власти блокирале "Фејсбукову" страницу која је подржала протесте опозиције против предсједника Владимира Путина. Листу пет највећих добитника закључује оснивач "Мајкрософта" Бил Гејтс, чије је богатство у 2014. години порасло за 9,1 милијарду долара.

Да свим богаташима у 2014. годину нису цвјетале руже, показује примјер руског бизнисмена Владимира Јевтушенка. Некада 14. најбогатији човјек у Русији у септембру је завршио у кућном притвору послије истраге о прању новца у фирми "Башњефт", коју је Јевтушенко контролисао путем своје групације "АФК систем".

Суд је наложио и национализацију "Башњефта", чиме је Јевтушенко изгубио 8,1 милијарду долара и мјесто на Блумберговој листи 400 најбогатијих милијардера. Слична судбина задесила је и власника највеће свјетске коцкарске компаније "Лас Вегас Сандс" Шелдона Аделсона.

За разлику од Јевтушенка, он није завршио у притвору, али је вриједност акција његове компаније пала за годину за 25 одсто, што је значило губитак за Аделсона од 8,7 милијарди долара.

Француска

Доласком 2015. године свануло је богаташима у Француској.

Порез од 75 одсто на годишње дохотке изнад милион евра, који је као привремену мјеру увео француски предсједник Франсоа Оланд, од 1. јануара је дио историје коју су, између осталог, обиљежили пребјези познатих и богатих Француза у иностранство.

Милијардери који су највише увећали богатство у 2014. години

Џек Ма ("Алибаба") - 25,1
Ворен Бафет ("Беркшир Хатавеј") - 13,7
Ванг Ђианлин ("Далијан Ванда") - 12,8
Марк Закерберг ("Фејсбук") - 10,6
Бил Гејтс ("Мајкрософт") - 9,1

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мд

03.01.2015 12:38

На ком мјесту су Милорад и Бакир?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

06.01.2015 06:33

Пара на пару а уш на фукару.

ОДГОВОРИТЕ