Bogati postali još bogatiji

Doprinos tezi da su bogati sve bogatiji, a siromašni sve siromašniji i da se taj jaz produbljuje dalo je i istraživanje agencije "Blumberg", koje je pokazalo da je u 2014. godini 400 najbogatijih ljudi u svijetu povećalo svoje bogatstvo za 92 milijarde na 4,1 bilion dolara.

Svijet 03.01.2015 | 07:48
Bogati postali još bogatiji

Carstvo je najviše uvećao kineski milijarder Džek Ma, bivši učitelj engleskog jezika i suosnivač "Alibabe", čije je bogatstvo u 2014. poraslo za 25,1 milijardu dolara.

To je fascinantan rezultat za čovjeka koji je posao započeo u vlastitom stanu 1999. i koji je prije samo nekoliko mjeseci bio "težak" samo 3,5 milijardi dolara. Njegovo bogatstvo naglo se uvećalo poslije javne ponude akcija "Alibabe" u septembru prošle godine.

Zahvaljujući tom potezu i njegov kolega iz "Alibabe" Jozef Tsai uvećao je svoje bogatstvo za nešto manje od šest milijardi dolara.

Jedan od najčuvenijih američkih investitora Voren Bafet najbliži je pratilac kineskog milijardera. Iako u poznim godinama, "prorok iz Omahe" je prošle godine svom bogatstvu dodao 13,7 milijardi dolara pošto je vrijednost njegove kompanija "Berkšir Hatavej" porasla za 28 odsto poslije nekoliko uspješnih investicija.

Bafet je, zahvaljujući takvom rastu bogatstva, prevazišao meksičkog milijardera Karlosa Slima i postao druga najbogatija osoba na planeti.

Treći najveći rast bogatstva u 2014. imao je kineski preduzetnik Vang Đianlin. Vrijednost njegove poslovne imperije porasla je za 12,8 milijardi dolara zahvaljujući javnoj ponudi akcija svoje kompanije "Dalijan Vanda", čime je zaslužio i titulu najbogatijeg čovjeka Azije.

Slijedi osnivač "Fejsbuka" Mark Zakerberg, koji je povećao svoje bogatstvo za nešto više od deset milijardi dolara. Problem za njegovu kompaniju mogao bi, međutim, biti zaoštravanje odnosa SAD i Rusije, pogotovo nakon što su ruske vlasti blokirale "Fejsbukovu" stranicu koja je podržala proteste opozicije protiv predsjednika Vladimira Putina. Listu pet najvećih dobitnika zaključuje osnivač "Majkrosofta" Bil Gejts, čije je bogatstvo u 2014. godini poraslo za 9,1 milijardu dolara.

Da svim bogatašima u 2014. godinu nisu cvjetale ruže, pokazuje primjer ruskog biznismena Vladimira Jevtušenka. Nekada 14. najbogatiji čovjek u Rusiji u septembru je završio u kućnom pritvoru poslije istrage o pranju novca u firmi "Bašnjeft", koju je Jevtušenko kontrolisao putem svoje grupacije "AFK sistem".

Sud je naložio i nacionalizaciju "Bašnjefta", čime je Jevtušenko izgubio 8,1 milijardu dolara i mjesto na Blumbergovoj listi 400 najbogatijih milijardera. Slična sudbina zadesila je i vlasnika najveće svjetske kockarske kompanije "Las Vegas Sands" Šeldona Adelsona.

Za razliku od Jevtušenka, on nije završio u pritvoru, ali je vrijednost akcija njegove kompanije pala za godinu za 25 odsto, što je značilo gubitak za Adelsona od 8,7 milijardi dolara.

Francuska

Dolaskom 2015. godine svanulo je bogatašima u Francuskoj.

Porez od 75 odsto na godišnje dohotke iznad milion evra, koji je kao privremenu mjeru uveo francuski predsjednik Fransoa Oland, od 1. januara je dio istorije koju su, između ostalog, obilježili prebjezi poznatih i bogatih Francuza u inostranstvo.

Milijarderi koji su najviše uvećali bogatstvo u 2014. godini

Džek Ma ("Alibaba") - 25,1
Voren Bafet ("Berkšir Hatavej") - 13,7
Vang Đianlin ("Dalijan Vanda") - 12,8
Mark Zakerberg ("Fejsbuk") - 10,6
Bil Gejts ("Majkrosoft") - 9,1

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Md

03.01.2015 12:38

Na kom mjestu su Milorad i Bakir?

ODGOVORITE
Name

Crni

06.01.2015 06:33

Para na paru a uš na fukaru.

ODGOVORITE