Видео: Евролига у бројкама...

Наваро, Дијамантидис, Спанулис и остали зацементирали су своје место у историји елитног такмичења, Шпанци померали границе на клупском нивоу.

Кошарка 03.01.2015 | 10:00
Видео: Евролига у бројкама...

Када је кошарка у питању статистика често уме да сакрије суштину, али када нечије бројке надмаше све што је до тог тренутка виђено и забележено, онда тај неминовно резервише своје место у историји. Евролига нам је у 2014. години донела многе невероватне моменте и изненађења. Реал Мадрид је лани играо једну од најдоминантнијих сезона од када постоји елитно такмичење, а на крају се неким чудом радовао Макаби који се неколико пута враћао „из мртвих“ на путу до титуле. Но, овом приликом бавићемо се играчима и клубовима који су померали границе најјачег кошаркашког такмичења у Европи како индивидуалним, тако и тимским достигнућима у години која је остала за нама.

Што се индивидуалних јубилеја тиче, Хуан Карлос Наваро је још једном потврдио статус једне од највећих легенди коју је Европа имала. Бек Барселоне је 14. марта изашао на паркет Блаугране у мечу 10. кола прошлосезонске Топ 16 фазе против Олимпијакоса и уписао свој 253. наступ чиме је постао играч са највише одиграних утакмица од када се води та статистика. На првом месту претекао је још једну икону европске кошарке, легендарног Теодороса Папалукаса, а Барсина „једанаестица“ у наредним месецима још је више отежала посао свим пратиоцима и сада са 266 мечева у Евролиги суверено држи прво место на тој листи. Претходну сезону Барселона је окончала дебаклом у полуфиналу против највећег ривала Реал Мадрида, а сада већ бивши репрезентативац Шпаније остао је „кратак“ за четири поена како би дошао до 3.500 кошева у континенталном такмичењу. Већ на следећем дуелу Наваро је исправио ту „грешку“, те је 17. октобра у првом колу ове сезоне против Бајерна стигао то те бројке. До данас успео је да сакупи укупно 3547 поена и неприкосновен је на вечној листи најбољих стрелаца.

Димитрис Дијамантидис, још један кошаркашки бесмртник са Старог континента, оборио је неколико рекорда у календарској 2014. Прво је 27. фебруара у Топ 16 фази претходног издања ЕЛ постигао 2000. поен против Арманија у Милану, да би до данас стигао до коте 2164. Уследило је ново померање лествице најбољег грчког кошаркаша свих времена (нек' извину Галис и Спанулис). У петом, одлучујућем мечу четвртфиналне серије Панатинаикос је гостовао московском ЦСКА 25. априла. Зелени нису имали много разлога за радост пошто су декласирани са 30 разлике у Русији, те су остали без Фајнал фора у Милану, али је Дијамантидис на том мечу стигао до бројке од 978 успешних додавања и постао најбољи асистент евролигашкој историји. До 1000. успешног паса Димитрис је дошао у дуелу трећег кола овосезонског издања елитног такмичења 30. октобра када је Пао био бољи од Фенербахчеа који са клупе предводи његов кошаркашки отац Жељко Обрадовић. У међувремену, тај скор је постао још импресивнији пошто је бек Атињана додао још 48 пасова до данашњег дана.

Трио великана комплетира Василис Спанулис. Најбољи играч Олимпијакоса ушао је у одабрано друштво играча који су пребацили цифру од 2.500 поена што му је пошло за руком на гостовању Лаборал Кући. Тог 27. новембра у оквиру седмог кола „Ракета“ је демолирала Шпанце убацивши 27 кошева, да би до краја 2014. Спанулис сакупио 2561 погодак.

И љубитељи кошарке са ових простора имали су разлога за радост, поготову они којима су црвено-беле боје у срцу. Плејмејкер Црвене звезде Маркус Вилијамс уписао се у анале Евролиге 21. новембра током меча шестог кола овогодишњег издања против Галатасараја у Истанбулу. Американац је постао кошаркаш са највише асистенција на једној утакмици континенталног такмичења поделивши невероватних 17 асистенција. До истанбулског дуела, рекорд је био у власништву Џона Линехана који је још 2001. године уписао две мање наступајући за француски Асвел.

Имали смо ове године још тројицу искусних „слављеника“, а сва тројица играју на унутрашњим позицијама. То не треба да чуди, пошто су скокови категорија у којој су Јанис Бурузис, Паулијус Јанкунас и Керем Гонлум ушли у „клуб 1000“. Сва три јубилеја прослављена су у нешто више од месец дана, а први се у клуб учланио Грк и то 23. јануара у 4. колу прошлогодишње Топ 16 фазе против ЦСКА, да би до данас та цифра постала већа за још 155 ухваћених лопти. Само дан касније у истој рунди у дуелу против Емпорио Арманија бројку од 1000 скокова премашио је и крилни центар Галатасараја који је сада на коти од 1118. Нешто дуже чекало се на Јанкунаса, да би ветеран Жалгириса 28. фебруара у 8. колу Топ 16 фазе против Бајерна успео да се прикључи поменутом двојцу.

Када је реч о клупским достигнућима у управо завршеној години, Шпанци су имали апсолутни примат. Реал и Барселона су догурали до Фајнал фора прошле сезоне, али се по јубилејима истакла Лаборал Кућа. Клуб из Виторије је 21. марта прво стигао до 300 одиграних мечева у ЕЛ у 11. колу Топ 16 фазе против Олимпијакоса, чему су додали још 13 у наставку године, да би потом постали и једини тим у историји који је успео да пребаци цифру од 25.000 поена. Пирејци су очигледно увек ту да улепшају велике моменте Лаборала, те су Шпанци ту лествицу подигли победом 27. новембра у седмом колу недавно завршене прве фазе.

Барселона је, с друге стране, такође успела да пребаци магични број 300 и то против Ефеса у осмом колу прошлосезонске Топ 16 фазе. До новогодишње ноћи већ величанствен салдо екипе Ћавија Пасквала увећан је за још 21 утакмицу.

Њихов највећи ривал Реал Мадрид им није остао дужан пошто је и екипа Пабла Ласа померила границе европске кошарке у минулих 12 месеци. Но, овога пута не ради се о одиграним утакмицама, већ о броју тимских асистенција на једном мечу. Све до 30. октобра на првом месту налазили су се Панатинаикос и Макаби који су догурали до 31 успешног додавања, али су се Мадриђани побринули да и тај рекорд падне. Краљевићи су у трећем колу актуелног издања Евролиге прегазили Нижњи у Мадриду убацивши чак 112 поена, а свему томе кумовале су 33 асистенције. Као по обичају, предњачио је Серхио Ћаћо Родригез који је девет пута проиграо саиграче, док је Руди Фернандез подело три додавања мање.

Коментари / 0

Оставите коментар