Video: Evroliga u brojkama...

Navaro, Dijamantidis, Spanulis i ostali zacementirali su svoje mesto u istoriji elitnog takmičenja, Španci pomerali granice na klupskom nivou.

Košarka 03.01.2015 | 10:00
Video: Evroliga u brojkama...

Kada je košarka u pitanju statistika često ume da sakrije suštinu, ali kada nečije brojke nadmaše sve što je do tog trenutka viđeno i zabeleženo, onda taj neminovno rezerviše svoje mesto u istoriji. Evroliga nam je u 2014. godini donela mnoge neverovatne momente i iznenađenja. Real Madrid je lani igrao jednu od najdominantnijih sezona od kada postoji elitno takmičenje, a na kraju se nekim čudom radovao Makabi koji se nekoliko puta vraćao „iz mrtvih“ na putu do titule. No, ovom prilikom bavićemo se igračima i klubovima koji su pomerali granice najjačeg košarkaškog takmičenja u Evropi kako individualnim, tako i timskim dostignućima u godini koja je ostala za nama.

Što se individualnih jubileja tiče, Huan Karlos Navaro je još jednom potvrdio status jedne od najvećih legendi koju je Evropa imala. Bek Barselone je 14. marta izašao na parket Blaugrane u meču 10. kola prošlosezonske Top 16 faze protiv Olimpijakosa i upisao svoj 253. nastup čime je postao igrač sa najviše odigranih utakmica od kada se vodi ta statistika. Na prvom mestu pretekao je još jednu ikonu evropske košarke, legendarnog Teodorosa Papalukasa, a Barsina „jedanaestica“ u narednim mesecima još je više otežala posao svim pratiocima i sada sa 266 mečeva u Evroligi suvereno drži prvo mesto na toj listi. Prethodnu sezonu Barselona je okončala debaklom u polufinalu protiv najvećeg rivala Real Madrida, a sada već bivši reprezentativac Španije ostao je „kratak“ za četiri poena kako bi došao do 3.500 koševa u kontinentalnom takmičenju. Već na sledećem duelu Navaro je ispravio tu „grešku“, te je 17. oktobra u prvom kolu ove sezone protiv Bajerna stigao to te brojke. Do danas uspeo je da sakupi ukupno 3547 poena i neprikosnoven je na večnoj listi najboljih strelaca.

Dimitris Dijamantidis, još jedan košarkaški besmrtnik sa Starog kontinenta, oborio je nekoliko rekorda u kalendarskoj 2014. Prvo je 27. februara u Top 16 fazi prethodnog izdanja EL postigao 2000. poen protiv Armanija u Milanu, da bi do danas stigao do kote 2164. Usledilo je novo pomeranje lestvice najboljeg grčkog košarkaša svih vremena (nek' izvinu Galis i Spanulis). U petom, odlučujućem meču četvrtfinalne serije Panatinaikos je gostovao moskovskom CSKA 25. aprila. Zeleni nisu imali mnogo razloga za radost pošto su deklasirani sa 30 razlike u Rusiji, te su ostali bez Fajnal fora u Milanu, ali je Dijamantidis na tom meču stigao do brojke od 978 uspešnih dodavanja i postao najbolji asistent evroligaškoj istoriji. Do 1000. uspešnog pasa Dimitris je došao u duelu trećeg kola ovosezonskog izdanja elitnog takmičenja 30. oktobra kada je Pao bio bolji od Fenerbahčea koji sa klupe predvodi njegov košarkaški otac Željko Obradović. U međuvremenu, taj skor je postao još impresivniji pošto je bek Atinjana dodao još 48 pasova do današnjeg dana.

Trio velikana kompletira Vasilis Spanulis. Najbolji igrač Olimpijakosa ušao je u odabrano društvo igrača koji su prebacili cifru od 2.500 poena što mu je pošlo za rukom na gostovanju Laboral Kući. Tog 27. novembra u okviru sedmog kola „Raketa“ je demolirala Špance ubacivši 27 koševa, da bi do kraja 2014. Spanulis sakupio 2561 pogodak.

I ljubitelji košarke sa ovih prostora imali su razloga za radost, pogotovu oni kojima su crveno-bele boje u srcu. Plejmejker Crvene zvezde Markus Vilijams upisao se u anale Evrolige 21. novembra tokom meča šestog kola ovogodišnjeg izdanja protiv Galatasaraja u Istanbulu. Amerikanac je postao košarkaš sa najviše asistencija na jednoj utakmici kontinentalnog takmičenja podelivši neverovatnih 17 asistencija. Do istanbulskog duela, rekord je bio u vlasništvu Džona Linehana koji je još 2001. godine upisao dve manje nastupajući za francuski Asvel.

Imali smo ove godine još trojicu iskusnih „slavljenika“, a sva trojica igraju na unutrašnjim pozicijama. To ne treba da čudi, pošto su skokovi kategorija u kojoj su Janis Buruzis, Paulijus Jankunas i Kerem Gonlum ušli u „klub 1000“. Sva tri jubileja proslavljena su u nešto više od mesec dana, a prvi se u klub učlanio Grk i to 23. januara u 4. kolu prošlogodišnje Top 16 faze protiv CSKA, da bi do danas ta cifra postala veća za još 155 uhvaćenih lopti. Samo dan kasnije u istoj rundi u duelu protiv Emporio Armanija brojku od 1000 skokova premašio je i krilni centar Galatasaraja koji je sada na koti od 1118. Nešto duže čekalo se na Jankunasa, da bi veteran Žalgirisa 28. februara u 8. kolu Top 16 faze protiv Bajerna uspeo da se priključi pomenutom dvojcu.

Kada je reč o klupskim dostignućima u upravo završenoj godini, Španci su imali apsolutni primat. Real i Barselona su dogurali do Fajnal fora prošle sezone, ali se po jubilejima istakla Laboral Kuća. Klub iz Vitorije je 21. marta prvo stigao do 300 odigranih mečeva u EL u 11. kolu Top 16 faze protiv Olimpijakosa, čemu su dodali još 13 u nastavku godine, da bi potom postali i jedini tim u istoriji koji je uspeo da prebaci cifru od 25.000 poena. Pirejci su očigledno uvek tu da ulepšaju velike momente Laborala, te su Španci tu lestvicu podigli pobedom 27. novembra u sedmom kolu nedavno završene prve faze.

Barselona je, s druge strane, takođe uspela da prebaci magični broj 300 i to protiv Efesa u osmom kolu prošlosezonske Top 16 faze. Do novogodišnje noći već veličanstven saldo ekipe Ćavija Paskvala uvećan je za još 21 utakmicu.

Njihov najveći rival Real Madrid im nije ostao dužan pošto je i ekipa Pabla Lasa pomerila granice evropske košarke u minulih 12 meseci. No, ovoga puta ne radi se o odigranim utakmicama, već o broju timskih asistencija na jednom meču. Sve do 30. oktobra na prvom mestu nalazili su se Panatinaikos i Makabi koji su dogurali do 31 uspešnog dodavanja, ali su se Madriđani pobrinuli da i taj rekord padne. Kraljevići su u trećem kolu aktuelnog izdanja Evrolige pregazili Nižnji u Madridu ubacivši čak 112 poena, a svemu tome kumovale su 33 asistencije. Kao po običaju, prednjačio je Serhio Ćaćo Rodrigez koji je devet puta proigrao saigrače, dok je Rudi Fernandez podelo tri dodavanja manje.

Komentari / 0

Ostavite komentar