Кинези инвестирају у Херцеговину

У мјесту Дабрица, које припада неразвијеној општини Берковићи, већ неколико мјесеци пуном паром ради каменолом. Сем тога што је отворено нових 13 радних мјеста и што се у општинску касу слијевајају додатна новчана средства, у власничкој струтури каменолома налазе се Кинези, преко којих се камен из Берковића пласира на кинеско тржиште.

Република Српска 02.01.2015 | 20:17
Кинези инвестирају у Херцеговину

И док се по Херцеговини и Репунлици Српској најављују мегаломански пројекти, очекује долазак инвеститора из богатих земља, у општина Берковићи засукали су рукаве и кренули са експлатацијом грађевинског камена.

У каменолому Дабрица запослено је 13 радника, а свој интерес у овој причи нашли су у Кинези, који се налазе у власничкој структури каменолома и који камен из Берковића пласирају на кинеско тржиште.

“Сам податак да фирма тренутно запошљава неких 13 радника како је рекао директор само по себи говори довољно. Међутим, могућности општине Берковићи када је у питању сама производња грађевинског камена су заиста велике. Већ се сада врше три испитивања на три локације, надамо се да ће бити добри, заправо сигурни смо да ће бити добри јер ако ишта има у Херцеговини има камена, а тај камен има тржиште и сви ти неки предуслови постоје. Међутим, ево мало та папирологија која се креће од Владе РС према бројним инвеститорима је и у овој сфери заказала добрим дијелом, али се надамо да ће се И то поправити. Кинези су у Берковићима већ, надам се да ће И ови који се спомињу доћи у Берковиће и Херцеговину и све гдје се спомиње”, изјавио је Ненад Абрамовић, начеленик Општине Берковићи.

У предузећу које управља каменолом кажу да су у читав пројекта уложена занчајна средства, али да тржиште постоји, као и могућност за ширење посла.

“У фирму су ушли и Кинези, који су препознали овај наш пројекат. У протеклих пет шест мјесеци било је доста улагања и сада почињемо са продајом, углавном на кинеско тржиште. Мислим да опћенито ова производња на овим просторима има будућност, а ми смо ту пионири и да се велике могућности општине Берковићи за развојем још каменолома јер толико имамо празног простора а не знамо шта ћемо с њим,” рекао је Маринко Пуљић, директор каменолома у Дабрици.

На територији општине Берковићи постоје два испитана налазишта за кориштење грађевинског камена и безброј налазишта гдје би се могао производити шљунак и креч.

(БН ТВ)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

барези

02.01.2015 19:33

Додика да ради у каменолом, дајте му крамп и лопату

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каменорезац из Берковића

02.01.2015 20:01

А теби корпу да носиш камен

ОДГОВОРИТЕ
Name

срамота

02.01.2015 22:37

да нам Кинез моро доћи да нам покаже да имамо камен на тим просторима И да се паре могу зарадити па јесули ти наши људи Изашта способни !

ОДГОВОРИТЕ