Kinezi investiraju u Hercegovinu

U mjestu Dabrica, koje pripada nerazvijenoj opštini Berkovići, već nekoliko mjeseci punom parom radi kamenolom. Sem toga što je otvoreno novih 13 radnih mjesta i što se u opštinsku kasu slijevajaju dodatna novčana sredstva, u vlasničkoj struturi kamenoloma nalaze se Kinezi, preko kojih se kamen iz Berkovića plasira na kinesko tržište.

Republika Srpska 02.01.2015 | 20:17
Kinezi investiraju u Hercegovinu

I dok se po Hercegovini i Repunlici Srpskoj najavljuju megalomanski projekti, očekuje dolazak investitora iz bogatih zemlja, u opština Berkovići zasukali su rukave i krenuli sa eksplatacijom građevinskog kamena.

U kamenolomu Dabrica zaposleno je 13 radnika, a svoj interes u ovoj priči našli su u Kinezi, koji se nalaze u vlasničkoj strukturi kamenoloma i koji kamen iz Berkovića plasiraju na kinesko tržište.

“Sam podatak da firma trenutno zapošljava nekih 13 radnika kako je rekao direktor samo po sebi govori dovoljno. Međutim, mogućnosti opštine Berkovići kada je u pitanju sama proizvodnja građevinskog kamena su zaista velike. Već se sada vrše tri ispitivanja na tri lokacije, nadamo se da će biti dobri, zapravo sigurni smo da će biti dobri jer ako išta ima u Hercegovini ima kamena, a taj kamen ima tržište i svi ti neki preduslovi postoje. Međutim, evo malo ta papirologija koja se kreće od Vlade RS prema brojnim investitorima je i u ovoj sferi zakazala dobrim dijelom, ali se nadamo da će se I to popraviti. Kinezi su u Berkovićima već, nadam se da će I ovi koji se spominju doći u Berkoviće i Hercegovinu i sve gdje se spominje”, izjavio je Nenad Abramović, načelenik Opštine Berkovići.

U preduzeću koje upravlja kamenolom kažu da su u čitav projekta uložena zančajna sredstva, ali da tržište postoji, kao i mogućnost za širenje posla.

“U firmu su ušli i Kinezi, koji su prepoznali ovaj naš projekat. U proteklih pet šest mjeseci bilo je dosta ulaganja i sada počinjemo sa prodajom, uglavnom na kinesko tržište. Mislim da općenito ova proizvodnja na ovim prostorima ima budućnost, a mi smo tu pioniri i da se velike mogućnosti opštine Berkovići za razvojem još kamenoloma jer toliko imamo praznog prostora a ne znamo šta ćemo s njim,” rekao je Marinko Puljić, direktor kamenoloma u Dabrici.

Na teritoriji opštine Berkovići postoje dva ispitana nalazišta za korištenje građevinskog kamena i bezbroj nalazišta gdje bi se mogao proizvoditi šljunak i kreč.

(BN TV)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

barezi

02.01.2015 19:33

Dodika da radi u kamenolom, dajte mu kramp i lopatu

ODGOVORITE
Name

Kamenorezac iz Berkovića

02.01.2015 20:01

A tebi korpu da nosiš kamen

ODGOVORITE
Name

sramota

02.01.2015 22:37

da nam Kinez moro doći da nam pokaže da imamo kamen na tim prostorima I da se pare mogu zaraditi pa jesuli ti naši ljudi Izašta sposobni !

ODGOVORITE