Самоубиство на предсједничком прагу

Као одговор на Додикову новогодишњу честитку, на предсједнички праг му је стигла јасна порука послата очајничким потезом 83-годишњег старца који је себи одузео живот пред Палатом Републике, усред бијела дана

Република Српска 02.01.2015 | 18:00
Самоубиство на предсједничком прагу

Трпељив смо народ, није то ништа ново. Српском православном, хришћанском духу, који још негдје тавори запретан дубоко у нама, нису иманентни протести у западњачком маниру. Срби су се одувијек окупљали на мобе, да помогну једни другима, на зборовима и вашарима, свадбама и сахранама, на крунисању својих краљева.

У политичком смислу, та окупљања дешавала су се у вријеме буна и устанака, увијек изазвана спољним фактором. Радници су се од зачетка капитализма бунили против бахатих газда, али увијек је то било некако локално ограничено и спорадично.

Први значајнији бунт догодио се у освит Другог свјетског рата, када су Срби током мартовских демонстрација масовно изашли да протестују против Тројног пакта. Знамо из историје да је то био војни пуч, а оно што је мање познато јесте да је он инсцениран од стране британске тајне службе. Дакле, опет спољни фактор.

Протестовали су Срби у Београду и против Милошевића. Али, данас се већ зна да су западњаци и ту умијешали прсте, подржавајући и финансирајући српску опозицију. Наравно, та чињеница не умањује нити потцртава улогу Слободана Милошевића у ратним сукобина на простору бивше Југославије с почетка 90-их.

Република Српска, као ни други простори на којима су Срби већина, не разликује се по томе од остатка националног корпуса. Послије предратних митинга, изазваних страхом од будућности, значајнији протестни скупови у РС догодили су се у вријеме преокрета у СДС-у који је направила тадашња предсједница Биљана Плавшић.

Послије тога мук.У РС се већ годинама тешко живи, као и у цијелој БиХ. На дјелу је отворена пљачка народних добара коју власт, ова, као и све претходне, систематски чини и подржава. Истина, за владавине СНСД-а и његовог лидера Милорада Додика, овај процес је у РС приведен крају. Пљачка, општа и политичка корупција, организовани криминал, непотизам... цвјетају. И опет мук!

Све ово је довело до потпуног слома привредног и економског живота, а посљедњих дана 2014-те отворен је и процес урушавања финансијског система РС. Без та два стуба ни Република Српска неће дуго потрајати уколико не дође до промјене власти, што би био и услов за отпочињање свеукупних промјена у друштву. Општег друштвеног, па и националног опоравка.

Узалуд Милорад Додик након девет година владавине у континуитету, и више од деценије учешћа у власти, најављује да ће „2015-та бити једна од најуспјешнијих година Републике Српске“ и да је то „година могућности у којој ће бити реализоване многе идеје“.

Вријеме за поправни пред народом је истекло.Као одговор на Додикову новогодишњу честитку, на предсједнички праг му је стигла јасна порука послата очајничким потезом 83-годишњег старца који је себи одузео живот пред Палатом Републике, усред бијела дана.Било је само питање времена када ће ојађени људи, у првом реду пензионери, борци и остали припадници социјално најугроженијих слојева друштва доћи пред сједиште предсједника Републике Српске.

Без обзира што нико не може знати мисли старца који је себи одузео живот, његов избор није био ни мало случајан.У готово свим новинарским анкетама, оштрица критике за тежак живот уперена је против власти и оног ко је синоним власти у РС. Милорада Додика. Зато и не чуди што је за мјесто смрти изабрана управо Палата Републике.Познато је да Срби воле снажне лидере које бирају за вође и подржавају их на уштрб институција, закона и демократије.

Такође је познат и однос народа према вођама који изгубе његово повјерење. О томе су социолози и психолози маса, као и историчари рекли своје. Може смушена опозиција у РС својим несналажењем и нехтијењем у недоглед продужавати опстанак неспособне, бахате и безобразне власти, али ће једнако сносити одговорност за оно што може да услиједи у наредном периоду, баш као и актуелна власт.Револт народа, грађана, евидентан је.

То незадовољство исказано је и на посљедњим општим изборима. У току је артикулација тог незадовољства, коју ће тешко бити контролисати. Ерупција горчине, накупљане деценијама, могла би да буде катаклизмична, једнако као што је непредвидива.

Власт, ако је судити по изјавама њених првака, не разумије поруке које им стижу свакодневно. Што је још горе, не прихватају одговорност и не показују жељу за промјеном стања ствари. А то, народски речено, неће издобрити!

Зато, свима нама желим да у Новој 2015-тој не изгубимо наду, и да на обзорју угледамо звијезду спаса. Да Република Српска коначно дође памети, а Босна и Херцеговина нађе свој мир.У то име-живјели и здрави били!

Извор: ИСТИНИТО 

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Вендета

02.01.2015 06:58

Узалудно учињено. Тек када неко таквим чином повуче са собом још једног или двојицу који су га довели у такву ситуацију, наши властодршци ће извући неку поуку. А можда ни тада. У сваком случају искрено саучешће породици тог господина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

02.01.2015 07:06

У једно ја сам убијеђен, овакав чин се не дешава а да се не остави опроштајно писмо са наведеним разлозима за такав крај. Код кога је и да ли ће икад бити објављено или ће остати тајна, слаби изгледи да ће шира јавност бити упозната са истином. Истина боли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стефан

02.01.2015 07:35

Искрено саучешће породици, али СНСД власт и Додик немају ништа људско, само покради, и уништи, као да сутра нема ко да живи на овом простору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНАГА НАРОДА

02.01.2015 08:06

Како испред палате Предсједника кад Глас Српске и Независне Новине кажу у центру Града. Па ваљда морамо вјеровати њима. Ово је заиста тужно. Саучешће породици и пријатељима, а наши вајни (пардон Бајни) политичари након овог вјероватно ће ставити прст на чело и запитати се куда и како воде ову земљу. Многи сада не би требали (могли) да спавају, наравно ако имају и трунке савјести. А не бих рекао да је имају-

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми сами

02.01.2015 08:09

Срецна ти нова година велики водјо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали Ђокица

02.01.2015 08:12

САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦИ. Ја мислим да је ово симболична најава једне веома тешке и неизвјесне године за све грађане РС, посебно њене политичке вође. Да ли ће бити памети да се то превазиђе без сукоба. Бојим се да неће јер су у првом плану, једних да сачувају власт (богатство, моћ) а других да до тога дођу. Народ је у другом плану, и зато нека нам је са срећом, а срећа ће нам бити ите како потребна. Пошто памети очигледно немамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

02.01.2015 08:30

Искрено саучешће породици.Молим Бога да се ово више ником не деси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

02.01.2015 08:37

Мислим да је крајње вријеме да изађемо на улице...

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

02.01.2015 08:46

Тузно И залосно алл ста вреди кад људи који воде народ немају савјести?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Сасарс

02.01.2015 08:51

ЧЕКАМО ТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

адмир

02.01.2015 08:54

Па какавје данасња власт сви цемо ми исти бити како је кренуло лопови само скупљају а пенизије и плате остају исте како једна породица мозда има петлоцланову породицу и има куцни будзет 300 км како це она да презиви, а ми знамо добро ста нам насе главесине обецају за поцетак избора, а ста су нам донијели, ето први дан нове године и све поскупљало, па и у појединим градовима и вода, па ста ми људи да оцекујемо од насе власти само ово сто је овај несретни цовјек сам себи уцинио, нек му је земља лака и сауцесце његовој породици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрка.....

02.01.2015 09:12

Породици сауцесце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

02.01.2015 09:41

Залосни су ови коментари!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горе-доле

02.01.2015 09:50

У нашем народу је познато да уздиже вођу, тако је било и са Додиком протеклих година, али је познато да те и спусте на земљу, тако ће бити и са њим. Стварно требају да се запитају куда иде 2015.година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

меха

02.01.2015 09:57

Да ли је могуце да сте толико страсљиви да не смијете дици глас против Додика?Фебруарске демонстрације су биле испит али сте ПАЛИ! Ако је вама добро онда је све ок!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре меха

02.01.2015 10:17

Нисмо страшиви,само је хладно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре сасарс

02.01.2015 10:35

БАКИРЕ, ТИ ЛИ СИ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

бизарно

02.01.2015 10:43

Невјероватно која пропаганда.Користите људску трагедију за обрацун са Додиком.Ово је пресло сваку мјеру.Нека казе неко јел зна који су мотиви старца од 83 године да то уради.Пуно је младјих људи то урадило па се није овако дигла прасина али овај је тај цин направио пред палатом и то би сад требало да знаци да је Додик крив за његову смрт.И овако не би дузе зивио од пар година мозда!Ово је дно новинарства боље реци ово је лесинарење!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хакери против Додика

02.01.2015 10:47

Хакери објавили рат порталима који подржавају Додиков режим Група хакера из Босне и Херцеговине најавила је да ће од петка навече напасти све интернет странице које имају везе са предсједником Републике Српске и предсједником СНСД-а Милорадом Додиком, те премијерком овог бх. ентитета Жељком Цвијановић, јавља агенција Патриа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

02.01.2015 11:06

Колико је Додик крив толико је и опозиција која цути и узима себи оно сто Додик и кумови нису успјели,нама требају паметни и млади полотицари а не ова багра опозиција и власт сви су они исти,а посто немамо младих и паметних а и гласали сте за Додика онда нек нам је свемоцни Бог на помоци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

02.01.2015 12:09

Врло лош догађај на почетку године

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипак се окреће

02.01.2015 12:58

Нешто слично догодило се у Кијеву пред палатом свргнутог предсједника Украјине Јануковича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

устројени

02.01.2015 13:36

Опозиција је толико јадна и залосна,да немам маста ста бих рекао о њима.Па Босиц се сав зарумени кад се спомене Додик.Стевандица једноглсно изабрасе и лијеви и десни и они у средини за подпреседника Скупстине и сад он како видим само сједи и претразује по мобителу.Само јос мало да прхне сева збацице вас народ и лијеве и десне и оне у средини.Евидентно да нема никакве разлике измедју двије септицке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

02.01.2015 15:57

Како вас није срамота. Користити ово у васе сврхе. А коментари су јос гори. Па могао се убити и испред просторија Сдса. Ста вам је. Маните се глупости. Какво је ово новинарство

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЕЗБЈЕЈДНОСТ

02.01.2015 17:39

Како је могуће да непознато лице (без обзира на мотив) дође у непосредну близину предсједничке палате и то са пуцаљком. Гдје су та силна обезбјеђења Предсједника, гдје је та специјална полиција, нормална полиција и друга полиција, која допушта да се тако неопажено може прићи предсједничкој палати. Па могао је тамо неопажено неко доћи и са машингевером, зољом, осом ручном бомбом или не знам чиме све. Да је полиција радила како треба свој посао, данас би овај човјек био жив, јер је била дужна под сваку цијену лоцирати овога човјека и онемогућити га у свом науму. Иначе, питам се како они (полиција) могу оправдати свој траљави рад и допустити овако нешто. Милим да је у тој полицији заиста све труло и да се не зна шта ко ради???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсија

03.01.2015 08:22

Лицно сам га познавао.Био је лирска,боемска и уједно господска дуса, хуман и правдољубив,образован,културан, комуникативан и добро информисан. Тренутке осјецаја усамљености и друствене неправде потискивао је свирањем на хармоници и вину. Зивио је скромно од пензије зарадјене у Р Хрватској. Залим,отисао је велики цовек. Ако Власт буде имала хабрости и снаге да објелодани опростајно писмо, сазнацемо мотиве овог цина. Господине Момо, ово Ти дугујем и остјем да залим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

03.01.2015 21:47

Овде је најбољи коментар чутање, јер се ништа паметно нема рећем него Боже сачувај свакога овакве смтри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оги приједор

04.01.2015 17:58

ПОТПИСУЈЕМ САСАРС,А ОВЕ ДОДИКОВЕ ПОДГУЗНЕ МУВЕ ,НЕКА ШИПУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Оги Приједор

04.01.2015 19:42

ОМЕРЕ,шта ти недостајесем сасарса.Ако ти је лоше у Козарцу илиЧели,ти иди у Бочиње.

ОДГОВОРИТЕ