Београд жели стабилну БиХ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић пожелео је Републици Српској успешан развој и што боље везе са Србијом, уз поруку да Београд жели стабилну БиХ.

Регион 01.01.2015 | 17:21
Београд жели стабилну БиХ

Пред предстојећи Дан Републике Српске, Дачић истиче да жели што боље међусобне везе, као и да ситуација у целој БиХ буде стабилна.

Шеф српске дипломатије сматра да је веома важно да Србија и БиХ о питању разграничења буду практичне и да једна другој не праве проблеме.

Дачић напомиње да је Србија један од гараната Дејтонског споразума и да је апсолутно заинтересована за стабилну БиХ, за равноправност народа и ентитета.

"Ми подржавамо европски пут и европске интеграције БиХ. Веома смо значајни партнери, и на политичком и на економском плану. То укључује добре односе са властима у Сарајеву, али и добре односе и специјалне везе са Републиком Српском", наводи Дачић.

Он подсећа да је Србија подржала иницијативу ЕУ, односно иницијативу Немачке и Велике Британије, која се односи на давања додатног импулса БиХ да крене даље у процесу европских интеграција.

"Сматрам да је за цео регион битно да постоје добри односи, али и перспектива заједничког еворпског пута. Наравно, то значи и да се решавају нека преостала питања из наше прошлости, као што су питање утврђивања граничне линије, питања избеглица и расељених лица...", наводи Дачић.

Подсетивши да су Србија и БиХ заједнички корисници међународног програма за помоћ избеглицама, Дачић наводи да ове две земље треба додатно да изврше притисак на међународну заједницу да се прикупи што више донаторских средстава.

"Предвиђено је прикупљање око 500 милиона евра, а до сада је прикупљено око 300 милиона. Надам се да ћемо тако решити питања избеглица, односно њиховог стамбеног збрињавања. Тако ћемо покушати да сведемо њихов број на најмањи могући ниво, да их, ако то буде могуће, у наредних четири до пет година више не буде", поручује Дачић.

Шеф српске дипломатије сматра да се недовољно говори о ратним злочинима над Србима у бившој Југославији, зато што је намерно направљена медијска слика да су само Срби починиоци ратних злочина, а не и жртве.

"Не треба делити ратне злочине на њихове и наше, него треба посветити пажњу сваком ратном злочину, укључујући и злочине против Срба", истиче Дачић и наводи да је питање ратних злочина универзално, без обзира ко су починиоци.

Дачић напомиње да Србија данас преузима председавање ОЕБС-ом и да ће он 15. јануара председавати првим званичним састанком Сталног савета ОЕБС-а.

Он најављује да ће, као председавајући, посетити све земље у којима ова организација има мисије.

"Обићи ћу и мисију која се налази на делу Србије, односно на Косову. Намеравамо да то буде један додатни импулс регионалном миру и безбедности", поручује Дачић.

Шеф српске дипломатије прецизира да ће на Косово ићи и као званичник ОЕБС-а и као званичник Србије, али да ће његова посета бити "статусно неутрална".

Дачић наводи да је један од приоритета који је Србија поставила у свом председавању ОЕБС-ом - западни Балкан, што значи да ће радити на јачању регионалне стабилности.

Он процењује да ће то бити прилика да Србија покаже озбиљност, у смислу да је способна као држава да председава таквом организацијом и да помогне у европској безбедности.

"Намеравамо да искористимо ту прилику и озбиљно смо се припремали за председавање - формирани су читави тимови дипломата који ће се тиме бавити", рекао је Дачић.

Наводећи да је већ обишао готово све важније светске метрополе и консултовао се са њиховим шефовима дипломатије, Дачић поручује да је за Србију важно да током председавања ОЕБС-ом буде "поштен и искрен преговарач и посредник између страна које се налазе у конфликту".

"Немамо намеру да навијамо ни за кога, већ искључиво да помогнемо да дође до деескалације сукоба и конфликата тамо где их има", закључује Дачић.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

СРБО

01.01.2015 16:31

Признај независност РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре србо

01.01.2015 16:47

Нереално је то очекивати.Свако у Републици Српској ко иоле познаје тренутне политичке прилике, само у шали може пожелети то.Мудро и полако чекати прилику.Даће Бог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕНОВИЋ

01.01.2015 17:25

Смањује се број Срба у РС. Драстично.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

02.01.2015 08:47

Полако.први корак је направљен 1995.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ссб

02.01.2015 14:45

независна рс имала би вецу границу од саме србије а колико нас ту зиви могли би се сви запослит у границну слузбу тиме би додик ријесио незапосленост

ОДГОВОРИТЕ