Српски спорт у 2014.

Србија је у години на измаку имала најбољег тенисера на свету, најбоље ватерполисте на планети, бројне медаље у пливању, атлетици, кајаку, рвању, али 2014. ће се дефинитивно памтити по кошаркашима и њиховом сребру на шампионату света у Шпанији.

Остали спортови 31.12.2014 | 18:20
Српски спорт у 2014.

Није као некад освојено злато, међутим, после много година поново је цела земља, али и шире "дрхтала" док је наранџаста лопта ишла према обручу, радовала се сваком поготку Теодосића, Бјелице, Богдановића, закуцавањима Калинића, блокадама Радуљице и другим сјајним потезима младића које је маестрално са клупе водио "Сале национале" Ђорђевић.

Американци су били бољи у финалу, али много важније од сјаја медаље је чињеница да Србија опет има тим кога се сви плаше и који ће, без дилеме, у септембру, на шампионату Европе "напасти" златну медаљу.

Некако неправедно, у сенци кошаркаша, остали су ватерполисти, момци за понос и дику, који су освојили све што су могли. Прво Светску лигу, па Европски шампионат, бриљантном победом против Мађара у сред Будимпеште и на крају ФИНА куп.

И кошаркаши и ватерполисти биће велики адут Србије на Олимпијским играма у Рију, баш као и Новак Ђоковић, који је и 2014.годину завршио као најбољи тенисер планете, али, колико год то нескромно звучало, са само једним гренд слемом - Вимблдоном.

Ролан Гарос је и даље остао сан, иако је Ђоковић стигао до финала, повео са 1:0 против невероватног Рафаела Надала, али више није могао. Утеху је пронашао на вимблдонској трави невероватном победом у финалу против Роџера Федерера и касније блиставим партијама у Паризу и Лондону, где је и сачувао број 1.

Имали смо још неколико фантастичних индивидуалних остварења – Велимир Стјепановић је на шампионату Европе у Берлину стигао до два злата и показао да је прави наследник Милорада Чавића, најбољег српског пливача свих времена. Атлетичари су били феноменални, Ивана Шпановић освојила је сребро на ЕП у Цириху и бронзу на СП у дворани у скоку у даљ, док је Татјана Јелача стигла до сребра у Цириху у бацању копља.

Давор Штефанек освојио је титулу светског првака у рвању и вратио овај спорт тамо где му је и место, у сам врх, Николина Молдован је на шампионату света сама освојила сребро, са сестром Оливером бронзу, док су Небојша Грујић и Марко Новаковић стигли до злата, стрелци су освајали медаље на Светском купу, освојено је екипно злато на првенству Европе, а Андреа Арсовић и Јасна Ссекарић прве су спортисткиње са обезбеђеном визом за Игре у Рију, Ана Ивановић освојила је четири WТА титуле и вратила се у Топ 10...

Наравно, било је и разочарења, где су фудбалери, као што смо и навикли на првом месту. Ужасан старт у квалификацијама за шампоионат Европе у Француској коштао је отказа селектора Холанђанина Дика Адвоката, на чије место је после сјајног тријумфа против Шпаније и пласмана на ЕП дошао селектор младе селекције Радован Ћурчић.

Остаће уписана и незапамћена провокација на утакмици са Албанијом у Београду, инцидената и прекида након што је изнад стадиона Партизана полетео дрон са заставом тзв. Велике Албаније.

За разлику од претходних година није било медаља од одбојкаша и одбојкашица, мушки тим није се прославио на првенству Европе у Пољској, али су ушли у историји пошто су на отварању са домаћином на Националном стадиону у Варшави одиграли меч пред 61.500 гледалаца, док су девојке у Италији, добрим делом и због недостатка среће, остале без одличја.

Шта рећи за рукометаше и рукометашице? После медаља на ЕП и СП у Београду мушки тим није успео ни да се пласира на шампионат света у Катару, док су девојке, пре свега због повреда, елиминисане већ у групи на шампионату Старог континента у Хрватској. Ипак, и даље су у игри за Рио.

На клупској домаћоиј сцени Звезда је после шест година вратила примат у фудбалу, а Војводина је 100. рођендан прославила освајањем првог Купа у историји. Партизан је традиционалнмо, уз много буре и тешких речи на релацији Душко Вујошевић - Небојша Човић, освојио 14. узастопну титулу у кошарци, али је након дебакла на завршном турниру Јадранске лиге у Београду за разлику од црвено-белих остао без Евролиге, што се одразило на финансијско стање у клубу.

Звезда је одбранила титулу у ватерполу и одбојци, али само код мушкараца, пошто је Партизан Визура славио у женској конкуренцији. Рукометаши Војводине други пут узастопно били су прваци, док је код рукометашица најбољи био Раднички из Крагујевца.

Коментари / 0

Оставите коментар