Srpski sport u 2014.

Srbija je u godini na izmaku imala najboljeg tenisera na svetu, najbolje vaterpoliste na planeti, brojne medalje u plivanju, atletici, kajaku, rvanju, ali 2014. će se definitivno pamtiti po košarkašima i njihovom srebru na šampionatu sveta u Španiji.

Ostali sportovi 31.12.2014 | 18:20
Srpski sport u 2014.

Nije kao nekad osvojeno zlato, međutim, posle mnogo godina ponovo je cela zemlja, ali i šire "drhtala" dok je narandžasta lopta išla prema obruču, radovala se svakom pogotku Teodosića, Bjelice, Bogdanovića, zakucavanjima Kalinića, blokadama Raduljice i drugim sjajnim potezima mladića koje je maestralno sa klupe vodio "Sale nacionale" Đorđević.

Amerikanci su bili bolji u finalu, ali mnogo važnije od sjaja medalje je činjenica da Srbija opet ima tim koga se svi plaše i koji će, bez dileme, u septembru, na šampionatu Evrope "napasti" zlatnu medalju.

Nekako nepravedno, u senci košarkaša, ostali su vaterpolisti, momci za ponos i diku, koji su osvojili sve što su mogli. Prvo Svetsku ligu, pa Evropski šampionat, briljantnom pobedom protiv Mađara u sred Budimpešte i na kraju FINA kup.

I košarkaši i vaterpolisti biće veliki adut Srbije na Olimpijskim igrama u Riju, baš kao i Novak Đoković, koji je i 2014.godinu završio kao najbolji teniser planete, ali, koliko god to neskromno zvučalo, sa samo jednim grend slemom - Vimbldonom.

Rolan Garos je i dalje ostao san, iako je Đoković stigao do finala, poveo sa 1:0 protiv neverovatnog Rafaela Nadala, ali više nije mogao. Utehu je pronašao na vimbldonskoj travi neverovatnom pobedom u finalu protiv Rodžera Federera i kasnije blistavim partijama u Parizu i Londonu, gde je i sačuvao broj 1.

Imali smo još nekoliko fantastičnih individualnih ostvarenja – Velimir Stjepanović je na šampionatu Evrope u Berlinu stigao do dva zlata i pokazao da je pravi naslednik Milorada Čavića, najboljeg srpskog plivača svih vremena. Atletičari su bili fenomenalni, Ivana Španović osvojila je srebro na EP u Cirihu i bronzu na SP u dvorani u skoku u dalj, dok je Tatjana Jelača stigla do srebra u Cirihu u bacanju koplja.

Davor Štefanek osvojio je titulu svetskog prvaka u rvanju i vratio ovaj sport tamo gde mu je i mesto, u sam vrh, Nikolina Moldovan je na šampionatu sveta sama osvojila srebro, sa sestrom Oliverom bronzu, dok su Nebojša Grujić i Marko Novaković stigli do zlata, strelci su osvajali medalje na Svetskom kupu, osvojeno je ekipno zlato na prvenstvu Evrope, a Andrea Arsović i Jasna Ssekarić prve su sportistkinje sa obezbeđenom vizom za Igre u Riju, Ana Ivanović osvojila je četiri WTA titule i vratila se u Top 10...

Naravno, bilo je i razočarenja, gde su fudbaleri, kao što smo i navikli na prvom mestu. Užasan start u kvalifikacijama za šampoionat Evrope u Francuskoj koštao je otkaza selektora Holanđanina Dika Advokata, na čije mesto je posle sjajnog trijumfa protiv Španije i plasmana na EP došao selektor mlade selekcije Radovan Ćurčić.

Ostaće upisana i nezapamćena provokacija na utakmici sa Albanijom u Beogradu, incidenata i prekida nakon što je iznad stadiona Partizana poleteo dron sa zastavom tzv. Velike Albanije.

Za razliku od prethodnih godina nije bilo medalja od odbojkaša i odbojkašica, muški tim nije se proslavio na prvenstvu Evrope u Poljskoj, ali su ušli u istoriji pošto su na otvaranju sa domaćinom na Nacionalnom stadionu u Varšavi odigrali meč pred 61.500 gledalaca, dok su devojke u Italiji, dobrim delom i zbog nedostatka sreće, ostale bez odličja.

Šta reći za rukometaše i rukometašice? Posle medalja na EP i SP u Beogradu muški tim nije uspeo ni da se plasira na šampionat sveta u Kataru, dok su devojke, pre svega zbog povreda, eliminisane već u grupi na šampionatu Starog kontinenta u Hrvatskoj. Ipak, i dalje su u igri za Rio.

Na klupskoj domaćoij sceni Zvezda je posle šest godina vratila primat u fudbalu, a Vojvodina je 100. rođendan proslavila osvajanjem prvog Kupa u istoriji. Partizan je tradicionalnmo, uz mnogo bure i teških reči na relaciji Duško Vujošević - Nebojša Čović, osvojio 14. uzastopnu titulu u košarci, ali je nakon debakla na završnom turniru Jadranske lige u Beogradu za razliku od crveno-belih ostao bez Evrolige, što se odrazilo na finansijsko stanje u klubu.

Zvezda je odbranila titulu u vaterpolu i odbojci, ali samo kod muškaraca, pošto je Partizan Vizura slavio u ženskoj konkurenciji. Rukometaši Vojvodine drugi put uzastopno bili su prvaci, dok je kod rukometašica najbolji bio Radnički iz Kragujevca.

Komentari / 0

Ostavite komentar