Појачати притисак на БиХ

Србија је земља где се види много напретка и која је с правом позитивно оцењена од стране Европске комисије, каже министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц.

Регион 31.12.2014 | 12:45
Појачати притисак на БиХ

Курц истовремено сматра да је потребно да ЕУ појача притисак на Босну и Херцеговину јер у тој земљињој није било позитивног развоја.

„Подржавамо све земље западног Балкана у њиховим реформским напорима. Међутим, захтевамо пуно и зато постоје тачке спорења. У БиХ би било потребно да се повећа притисак ЕУ, јер смо видели све друго од позитивног развоја. Постоје и земље, као што је Србија, где видимо много напретка и које су од стране Европске комисије с правом позитивно оцењене. Што је више европске перспективе то се земље позитивније развијају“, казао је он у интервјуу бечком дневнику „Стандард“.

Курц је, поводом све деценије од приступања Аустрије у ЕУ, оценио да је ова одлука отворила многе шансе.

„Наш географски положај и економска оријентација су допринели да смо посебно профитирали од чланства. Не би били данас ту где јесмо без чланства у ЕУ. Због тога ћемо овај јубилеј значајно прославити, и то не погледом уназад, већ напред. ЕУ је полуготов успешни производ са сталном потребом за сталним даљим развојем”, указао је он.

Курц је, говорећи о потребним реформама, казао да је одлучујуће да нова Европска комисија буде „јако политичка“, да се не крије иза бирократије и уговора, и не делује сувише удаљено од грађана - морамо радити на томе да ЕУ буде снажнија по великим питањима, али и да се далеко мање меша у области које могу бити решене на регионалном нивоу.

„Потребна нам је ЕУ која би била независнија од нафте из заливских држава, од гаса из Русије и резерви података из САД. Потребна нам је снажнија спољна и одбрамбена политика унутар ЕУ. Морамо све учинити да останемо атрактивни за привреду. Морамо посебно припазити у привредном погледу да не будемо само континент са пуно прошлости, већ останемо континент који има много будућности пред собом“, истакао је он.

Када је реч о Русији и украјинској кризи, Курц је оценио да постоји довољно разлога за Русију да тражи мирољубиво решење, и да је задатак ЕУ, иако је јасно питање кривице, да остане у контакту са Москвом да би се разговарало о узроцима конфликта и питању како избећи дугорочно два блока која су настала евроазијском унијом и ЕУ.

Према његовим речима, требало би и идуће године остати на вези са Русијом, јер је Москва део проблема, и због тога мора бити и део решења.

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

БОСНА

31.12.2014 12:02

Босни и Херцеговини це бити боље кад је њени сви градјани прихвате као своју домовину.Мислим,да нам никакви притисци са стране неце помоци ако ми сами себе не притиснемо у позитивном смјеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бели

31.12.2014 12:49

БиХ це бити најбоље онда када се Република Српска отцепи и припоји Србији, јер је то природно и наједноставније ресење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

2015

31.12.2014 13:32

ДА МИ ЈЕ ПАМЕТ ОД ОВОГ БЕЛОГ ДА СЕ ДОБРО НАСПАВАМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишика Симић

31.12.2014 13:37

Курц је велики присталица америчке политике чија је десна рука Европска унија. Они не решавају, него стварају проблме у свијету, као што је случај са Украјином, јер је интерес Америке да се са својим натовским потенцијалима посве приближи Русији. Ради овога су завел против Русије санкције, јер им је циљ да је ослабе и против ње ангажују све своје истомичљенике не само ЕУ него и одстале земље. Америка је највећи светски полицајац који још увек жели да доминира цијелим свијетом, а њен НАТО је највећа опаносрт са свјетски мир!

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

31.12.2014 13:51

Мали мисли да се налази у Аустро-Угарској империји а не у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

деда мраз

31.12.2014 14:04

Па г.Курц кљуц је у васим рукама смјените оне који не раде оне који су у везама са великим аферама И криминалом И проблем ресен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

31.12.2014 16:06

Вала су ми се попели на врх главе. Сада су послали овога пјевчића да нешто филозофира. Нећемо у ЕУ и шта сад? Нека они себе реформишу. То је исто као да неко каже ја сам најбољи, најјачи, најпаметнији, најљепши ... и сви ме морате слушати. Нису они једина перспектива зато нека се носе у ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кобац

31.12.2014 22:47

Курц још то бале цуре из носа обриши то па онда лафрњај !

ОДГОВОРИТЕ
Name

За бели

31.12.2014 22:54

А зашто би РС се спајала са Србијом тко хоће Србију може ићи нитко му небрани , тко неволи Босну нека иде из ње нек не просипа крв по њој више народу није до тога РС ће једног дана само да нестане онда ће вам се да пуши из ушију као из рерне као да нетко грабовине наложи геноцид је био незаборавимо И то ће свијет да прихвати ? неби реко као што неприхватам ја лично никакав злочин који се десио и желим да сватко одговара За то ма тко то био

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре за бих

01.01.2015 11:36

Вама се пусило из рерне има јос увек да се пуси, а РС неце никад нестати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре За Бели

01.01.2015 12:17

Знамо ми врло добро да ви прижељкујете њен нестанак. Док год ви будете нестанак здушно прижељкивали ми ћемо је још више бранити. Ви не желите наш глас да чујете е па нећемо ни ми ваш. И Босна је прогласила независност без нашег гласа. И то је геноцид.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избори у БиХ

02.01.2015 09:29

Свугдје су правило , сто се тице гласања, да вецина на изборима изаде као побједник. Ко не гласа његов глас се не броји. Тако је са изборима у БиХ за независност. Нема висе ЈНА и диктатуре из Београда. И то је добро. Медутим неки изјављују да би несто бранили...Циме??? Типкајуци тастатуру овде на компјутеру???

ОДГОВОРИТЕ