Pojačati pritisak na BiH

Srbija je zemlja gde se vidi mnogo napretka i koja je s pravom pozitivno ocenjena od strane Evropske komisije, kaže ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc.

Region 31.12.2014 | 12:45
Pojačati pritisak na BiH

Kurc istovremeno smatra da je potrebno da EU pojača pritisak na Bosnu i Hercegovinu jer u toj zemljinjoj nije bilo pozitivnog razvoja.

„Podržavamo sve zemlje zapadnog Balkana u njihovim reformskim naporima. Međutim, zahtevamo puno i zato postoje tačke sporenja. U BiH bi bilo potrebno da se poveća pritisak EU, jer smo videli sve drugo od pozitivnog razvoja. Postoje i zemlje, kao što je Srbija, gde vidimo mnogo napretka i koje su od strane Evropske komisije s pravom pozitivno ocenjene. Što je više evropske perspektive to se zemlje pozitivnije razvijaju“, kazao je on u intervjuu bečkom dnevniku „Standard“.

Kurc je, povodom sve decenije od pristupanja Austrije u EU, ocenio da je ova odluka otvorila mnoge šanse.

„Naš geografski položaj i ekonomska orijentacija su doprineli da smo posebno profitirali od članstva. Ne bi bili danas tu gde jesmo bez članstva u EU. Zbog toga ćemo ovaj jubilej značajno proslaviti, i to ne pogledom unazad, već napred. EU je polugotov uspešni proizvod sa stalnom potrebom za stalnim daljim razvojem”, ukazao je on.

Kurc je, govoreći o potrebnim reformama, kazao da je odlučujuće da nova Evropska komisija bude „jako politička“, da se ne krije iza birokratije i ugovora, i ne deluje suviše udaljeno od građana - moramo raditi na tome da EU bude snažnija po velikim pitanjima, ali i da se daleko manje meša u oblasti koje mogu biti rešene na regionalnom nivou.

„Potrebna nam je EU koja bi bila nezavisnija od nafte iz zalivskih država, od gasa iz Rusije i rezervi podataka iz SAD. Potrebna nam je snažnija spoljna i odbrambena politika unutar EU. Moramo sve učiniti da ostanemo atraktivni za privredu. Moramo posebno pripaziti u privrednom pogledu da ne budemo samo kontinent sa puno prošlosti, već ostanemo kontinent koji ima mnogo budućnosti pred sobom“, istakao je on.

Kada je reč o Rusiji i ukrajinskoj krizi, Kurc je ocenio da postoji dovoljno razloga za Rusiju da traži miroljubivo rešenje, i da je zadatak EU, iako je jasno pitanje krivice, da ostane u kontaktu sa Moskvom da bi se razgovaralo o uzrocima konflikta i pitanju kako izbeći dugoročno dva bloka koja su nastala evroazijskom unijom i EU.

Prema njegovim rečima, trebalo bi i iduće godine ostati na vezi sa Rusijom, jer je Moskva deo problema, i zbog toga mora biti i deo rešenja.

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

BOSNA

31.12.2014 12:02

Bosni i Hercegovini ce biti bolje kad je njeni svi gradjani prihvate kao svoju domovinu.Mislim,da nam nikakvi pritisci sa strane nece pomoci ako mi sami sebe ne pritisnemo u pozitivnom smjeru.

ODGOVORITE
Name

beli

31.12.2014 12:49

BiH ce biti najbolje onda kada se Republika Srpska otcepi i pripoji Srbiji, jer je to prirodno i najednostavnije resenje.

ODGOVORITE
Name

2015

31.12.2014 13:32

DA MI JE PAMET OD OVOG BELOG DA SE DOBRO NASPAVAM

ODGOVORITE
Name

Mišika Simić

31.12.2014 13:37

Kurc je veliki pristalica američke politike čija je desna ruka Evropska unija. Oni ne rešavaju, nego stvaraju problme u svijetu, kao što je slučaj sa Ukrajinom, jer je interes Amerike da se sa svojim natovskim potencijalima posve približi Rusiji. Radi ovoga su zavel protiv Rusije sankcije, jer im je cilj da je oslabe i protiv nje angažuju sve svoje istomičljenike ne samo EU nego i odstale zemlje. Amerika je najveći svetski policajac koji još uvek želi da dominira cijelim svijetom, a njen NATO je najveća opanosrt sa svjetski mir!

ODGOVORITE
Name

rodjo

31.12.2014 13:51

Mali misli da se nalazi u Austro-Ugarskoj imperiji a ne u EU.

ODGOVORITE
Name

deda mraz

31.12.2014 14:04

Pa g.Kurc kljuc je u vasim rukama smjenite one koji ne rade one koji su u vezama sa velikim aferama I kriminalom I problem resen.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

31.12.2014 16:06

Vala su mi se popeli na vrh glave. Sada su poslali ovoga pjevčića da nešto filozofira. Nećemo u EU i šta sad? Neka oni sebe reformišu. To je isto kao da neko kaže ja sam najbolji, najjači, najpametniji, najljepši ... i svi me morate slušati. Nisu oni jedina perspektiva zato neka se nose u ....

ODGOVORITE
Name

Kobac

31.12.2014 22:47

Kurc još to bale cure iz nosa obriši to pa onda lafrnjaj !

ODGOVORITE
Name

Za beli

31.12.2014 22:54

A zašto bi RS se spajala sa Srbijom tko hoće Srbiju može ići nitko mu nebrani , tko nevoli Bosnu neka ide iz nje nek ne prosipa krv po njoj više narodu nije do toga RS će jednog dana samo da nestane onda će vam se da puši iz ušiju kao iz rerne kao da netko grabovine naloži genocid je bio nezaboravimo I to će svijet da prihvati ? nebi reko kao što neprihvatam ja lično nikakav zločin koji se desio i želim da svatko odgovara Za to ma tko to bio

ODGOVORITE
Name

re za bih

01.01.2015 11:36

Vama se pusilo iz rerne ima jos uvek da se pusi, a RS nece nikad nestati...

ODGOVORITE
Name

Re Za Beli

01.01.2015 12:17

Znamo mi vrlo dobro da vi priželjkujete njen nestanak. Dok god vi budete nestanak zdušno priželjkivali mi ćemo je još više braniti. Vi ne želite naš glas da čujete e pa nećemo ni mi vaš. I Bosna je proglasila nezavisnost bez našeg glasa. I to je genocid.

ODGOVORITE
Name

Izbori u BiH

02.01.2015 09:29

Svugdje su pravilo , sto se tice glasanja, da vecina na izborima izade kao pobjednik. Ko ne glasa njegov glas se ne broji. Tako je sa izborima u BiH za nezavisnost. Nema vise JNA i diktature iz Beograda. I to je dobro. Medutim neki izjavljuju da bi nesto branili...Cime??? Tipkajuci tastaturu ovde na kompjuteru???

ODGOVORITE