Власт не да паре у Источно Сарајево

Од 16 амандмана које је СДС предложио на Буџет Републике Српске за 2015. годину Влада Републике Српске није усвојила ни један.

Република Српска 31.12.2014 | 08:34
Власт не да паре у Источно Сарајево

Међу одбијеним амандманима су и они који се односе на Универзитет и Болницу у Источном Сарајеву.

Народни посланик из Источне Илиџе Маринко Божовић сматра да је то још један доказ да Влада Српске не води рачуна о источном дијелу Републике Српске.

Иако су предсједник и премијер Републике Српске свечано отворили нови Студентски дом на Палама, за његову изградњу Универзитет у Источном Сарајеву кредитно се задужио 12 милиона марака, док се за изградњу 4-ог павиљона Студентског дома у Бањалуци кредитно задужила Влада Српске.

СДС је тражио да Влада на себе преузме и отплату кредита за студентске домове на Палама, међутим парламентарна већина је то одбила.

"Имамо двоструке аршине када је у питању Република Српска. Прича о подјељености Српске на два дијела сада се показала тачном. Оно што важи за западни дио, не важи за источни дио Српске. Ако се Влада Републике Српске могла задужити за Универзитет у Бањалуци не постоји ни један разлог да то не уради и за Универзитет у Источном Сарајеву, који је перјаница и темељ високог образовања не само источног дијела Српске'', каже посланик СДС-а у Народној склупштини Републике Српске и предлагач амандмана Маринко Божовић.

Посланик Божовић истиче да је добио усмена обећања у Влади да ће се ово питање покушати ријешити међутим, каже Божовић;

"Ми у Источном Сарајеву смо се протеклих девет година наслушали лажних обећања".

Једно од тих лажних обећања је и оно да ће се изградити нова болница. То питање третирано је у Економској политици за 2015.годину, али ставке за то нема у буџету за наредну годину.

СДС је предложио да се из гранта од милион и по марака 500 хиљада одвоји за болницу Источно Сарајево, али владајућа коалиција ни то није подржала.

"Без болнице у Источном Сарајеву нема опстанка народа у овом дијелу Републике Српске. Ако се у року од пола године нешто не подузме по овом питању нећемо имати никаквих услова за лијечење, што значи да немамо основне услове за живот'', каже Божовић.

Посланици владајуће већине у Српској приликом гласања о амандману који се односи на Болницу у Источном Сарајеву били су против или суздржани, па чак и они који долазе из Источног Сарајева и изабрани су захваљујући бирачима из Источног Сарајева.

(БН ТВ)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

СРБО

30.12.2014 18:55

И Сарајево припојити федерацији јер Додик то хоће

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милован Соколац

30.12.2014 20:11

Бозовицу окупи све посланике из овог дијела Р С и из свих политицких партија, сједните и у Бања Луку са јединственим ставом. Овдје је неподносљиво и ти си први проговорио јавно о томе. Свака ти цаст и сматрам да си способан да покренес све остале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

30.12.2014 20:42

... хоце да укине И.Сарајево и да га припоји Федерацији. Ваљда је то свима јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сс

30.12.2014 21:17

Западна и источна РС ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

истинито

30.12.2014 21:27

СДС је предлозио амандман да се отвори капитални грант за болницу у Истоцном Сарајеву 500.000 КМ који се односи на адаптацију и реконструкцију постојећих објеката. Ми нецемо реконтрукцију вец нову зграду болнице Касиндо. Толико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војковићи

30.12.2014 21:59

То Маринко србине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

истоцно сарајево

30.12.2014 23:54

Аргументовано их русите. Борите се за Истоцно Српско Сарајево јер ви сте наса нада и спас. Зивила Соња, Маринко и Миро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчко

31.12.2014 01:44

Па не могу да вјерујем у каквим шупама се овај јадан народ линечи..! Па овог нема ни у Конгу..! Стварно сам запрепаштен условима по болницама и И Сарајеву..! Био сам у посјети једном јарану у УКЦ Сарајево па тамо је Швајцарска за овај у И. Сарајеву.. Жалосно да народ зиви удаљен пар стотина метара, а да је оваква разлика у здравству..! Најбоље да направе притисак на Бају и направе приједлог припајању новом сарајевском Дистрикту који би гарант био лидер у регуину.. Ал баја иде на то .. њему је само БЛ вазна.. Кад је изгубио опстинске изборе у многим малим опстинама он је арогантно изјавио.. Да је то много опстина ал људски малобројно.. Њему је вазна само БЛ о иколина.. ови у неразвијенијим дијеловима сматра као ТЕРЕТ ..! Питам људе у Источном дијелу.. да ли су овакву дрзаву зељели?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спиц

31.12.2014 11:23

Спицеви су уз тебе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонyмус

31.12.2014 11:30

По узору на хајке из средњег вијека, треба протјерати све оне који не раде у интересу свог мјеста. Док раја не устане и не поцне вјесати на улазна врата, ко некада турци, нема овде напретка. Радикално јесте, али само цврста рука доводи стање у ред, остало је демократија (читај: ради ко шта хоће).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонyмус

31.12.2014 11:37

Ста фали да се И Сарајево, припоји Сарајеву? Улице су им оцисцене од сњега, нису затрпани смецем, здравство и сколство уредјеније, пензије веце, послодавци коректнији, треба ли јос несто наводити? Осим цињенице да Истоцно Сарајево зиви од Сарајева и да пола становника ради бас у Сарајеву. Неко це реци да се нисмо борили за то, па нисмо се борили ни за овакву РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

31.12.2014 16:28

Ови неће престати са пљачком мирним путем ни амандманима. Зато, вратити ресоре који припадају источном дјелу: енергетика, шуме српске ... Нека они окаче законе мачку о реп. На жалост док крајишници буду гласали за ову банду постојаће јавна или тајна подјела. Треба је елиминасати док "не пукне"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

01.01.2015 20:41

Ови попут овог који се представља као "анонyмус",нека одмах иду у Сарајаво,нека се припајају,па нека им буду чисте улице и остало..До тада нека се уздрже идиотских коментара,који нису уопште духовити,него су жалосни и јадни!Ако им није познато шта смо све и колико пропатили од тих што су им чисте улице,нека пита...Није срамота питати,него је срамота лупетати и правити будало од себе и од других!

ОДГОВОРИТЕ