Vlast ne da pare u Istočno Sarajevo

Od 16 amandmana koje je SDS predložio na Budžet Republike Srpske za 2015. godinu Vlada Republike Srpske nije usvojila ni jedan.

Republika Srpska 31.12.2014 | 08:34
Vlast ne da pare u Istočno Sarajevo

Među odbijenim amandmanima su i oni koji se odnose na Univerzitet i Bolnicu u Istočnom Sarajevu.

Narodni poslanik iz Istočne Ilidže Marinko Božović smatra da je to još jedan dokaz da Vlada Srpske ne vodi računa o istočnom dijelu Republike Srpske.

Iako su predsjednik i premijer Republike Srpske svečano otvorili novi Studentski dom na Palama, za njegovu izgradnju Univerzitet u Istočnom Sarajevu kreditno se zadužio 12 miliona maraka, dok se za izgradnju 4-og paviljona Studentskog doma u Banjaluci kreditno zadužila Vlada Srpske.

SDS je tražio da Vlada na sebe preuzme i otplatu kredita za studentske domove na Palama, međutim parlamentarna većina je to odbila.

"Imamo dvostruke aršine kada je u pitanju Republika Srpska. Priča o podjeljenosti Srpske na dva dijela sada se pokazala tačnom. Ono što važi za zapadni dio, ne važi za istočni dio Srpske. Ako se Vlada Republike Srpske mogla zadužiti za Univerzitet u Banjaluci ne postoji ni jedan razlog da to ne uradi i za Univerzitet u Istočnom Sarajevu, koji je perjanica i temelj visokog obrazovanja ne samo istočnog dijela Srpske'', kaže poslanik SDS-a u Narodnoj sklupštini Republike Srpske i predlagač amandmana Marinko Božović.

Poslanik Božović ističe da je dobio usmena obećanja u Vladi da će se ovo pitanje pokušati riješiti međutim, kaže Božović;

"Mi u Istočnom Sarajevu smo se proteklih devet godina naslušali lažnih obećanja".

Jedno od tih lažnih obećanja je i ono da će se izgraditi nova bolnica. To pitanje tretirano je u Ekonomskoj politici za 2015.godinu, ali stavke za to nema u budžetu za narednu godinu.

SDS je predložio da se iz granta od milion i po maraka 500 hiljada odvoji za bolnicu Istočno Sarajevo, ali vladajuća koalicija ni to nije podržala.

"Bez bolnice u Istočnom Sarajevu nema opstanka naroda u ovom dijelu Republike Srpske. Ako se u roku od pola godine nešto ne poduzme po ovom pitanju nećemo imati nikakvih uslova za liječenje, što znači da nemamo osnovne uslove za život'', kaže Božović.

Poslanici vladajuće većine u Srpskoj prilikom glasanja o amandmanu koji se odnosi na Bolnicu u Istočnom Sarajevu bili su protiv ili suzdržani, pa čak i oni koji dolaze iz Istočnog Sarajeva i izabrani su zahvaljujući biračima iz Istočnog Sarajeva.

(BN TV)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

SRBO

30.12.2014 18:55

I Sarajevo pripojiti federaciji jer Dodik to hoće

ODGOVORITE
Name

Milovan Sokolac

30.12.2014 20:11

Bozovicu okupi sve poslanike iz ovog dijela R S i iz svih politickih partija, sjednite i u Banja Luku sa jedinstvenim stavom. Ovdje je nepodnosljivo i ti si prvi progovorio javno o tome. Svaka ti cast i smatram da si sposoban da pokrenes sve ostale.

ODGOVORITE
Name

heo

30.12.2014 20:42

... hoce da ukine I.Sarajevo i da ga pripoji Federaciji. Valjda je to svima jasno.

ODGOVORITE
Name

ss

30.12.2014 21:17

Zapadna i istočna RS ???

ODGOVORITE
Name

istinito

30.12.2014 21:27

SDS je predlozio amandman da se otvori kapitalni grant za bolnicu u Istocnom Sarajevu 500.000 KM koji se odnosi na adaptaciju i rekonstrukciju postojećih objekata. Mi necemo rekontrukciju vec novu zgradu bolnice Kasindo. Toliko.

ODGOVORITE
Name

Vojkovići

30.12.2014 21:59

To Marinko srbine!

ODGOVORITE
Name

istocno sarajevo

30.12.2014 23:54

Argumentovano ih rusite. Borite se za Istocno Srpsko Sarajevo jer vi ste nasa nada i spas. Zivila Sonja, Marinko i Miro

ODGOVORITE
Name

Brčko

31.12.2014 01:44

Pa ne mogu da vjerujem u kakvim šupama se ovaj jadan narod lineči..! Pa ovog nema ni u Kongu..! Stvarno sam zaprepašten uslovima po bolnicama i I Sarajevu..! Bio sam u posjeti jednom jaranu u UKC Sarajevo pa tamo je Švajcarska za ovaj u I. Sarajevu.. Žalosno da narod zivi udaljen par stotina metara, a da je ovakva razlika u zdravstvu..! Najbolje da naprave pritisak na Baju i naprave prijedlog pripajanju novom sarajevskom Distriktu koji bi garant bio lider u reguinu.. Al baja ide na to .. njemu je samo BL vazna.. Kad je izgubio opstinske izbore u mnogim malim opstinama on je arogantno izjavio.. Da je to mnogo opstina al ljudski malobrojno.. Njemu je vazna samo BL o ikolina.. ovi u nerazvijenijim dijelovima smatra kao TERET ..! Pitam ljude u Istočnom dijelu.. da li su ovakvu drzavu zeljeli?

ODGOVORITE
Name

Spic

31.12.2014 11:23

Spicevi su uz tebe

ODGOVORITE
Name

Anonymus

31.12.2014 11:30

Po uzoru na hajke iz srednjeg vijeka, treba protjerati sve one koji ne rade u interesu svog mjesta. Dok raja ne ustane i ne pocne vjesati na ulazna vrata, ko nekada turci, nema ovde napretka. Radikalno jeste, ali samo cvrsta ruka dovodi stanje u red, ostalo je demokratija (čitaj: radi ko šta hoće).

ODGOVORITE
Name

Anonymus

31.12.2014 11:37

Sta fali da se I Sarajevo, pripoji Sarajevu? Ulice su im ociscene od snjega, nisu zatrpani smecem, zdravstvo i skolstvo uredjenije, penzije vece, poslodavci korektniji, treba li jos nesto navoditi? Osim cinjenice da Istocno Sarajevo zivi od Sarajeva i da pola stanovnika radi bas u Sarajevu. Neko ce reci da se nismo borili za to, pa nismo se borili ni za ovakvu RS.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

31.12.2014 16:28

Ovi neće prestati sa pljačkom mirnim putem ni amandmanima. Zato, vratiti resore koji pripadaju istočnom djelu: energetika, šume srpske ... Neka oni okače zakone mačku o rep. Na žalost dok krajišnici budu glasali za ovu bandu postojaće javna ili tajna podjela. Treba je eliminasati dok "ne pukne"

ODGOVORITE
Name

Zoran

01.01.2015 20:41

Ovi poput ovog koji se predstavlja kao "anonymus",neka odmah idu u Sarajavo,neka se pripajaju,pa neka im budu čiste ulice i ostalo..Do tada neka se uzdrže idiotskih komentara,koji nisu uopšte duhoviti,nego su žalosni i jadni!Ako im nije poznato šta smo sve i koliko propatili od tih što su im čiste ulice,neka pita...Nije sramota pitati,nego je sramota lupetati i praviti budalo od sebe i od drugih!

ODGOVORITE