Гаранција Владе од милион марака

Недавно су почели радови на изградњи централног хола и реконструкцији јужног крила Универзитетске болнице Клиничког центра Бањалука. Влада је обезбиједила банкарску гаранцију, али нигдје није речено да је та гаранција плаћена готово милион марака. Оно што је за сада евидентно да је пропао покушај да се стави хипотека на земљиште бањалучке хирургије.

Република Српска 30.12.2014 | 20:04
Гаранција Владе од милион марака

Гаранцију је дала једна комерцијална банка, а гарант исплате је Влада Републике Српске преко буџета.

На овај начин одустало се од стављања хипотеке на земљиште бањалучке хирургије за добијање гаранције, јер то у овом тренутку због спора који је покренуо град Бањалука није могуће.

Међутим то што је Влада банци дала гаранцију за издавање банкарске гаранције трошкове радова на Клиничком центру повећава за још готово милион марака. Трошкови банкарске гаранције у пет година биће плаћени 800 000 марака из буџета.

У министарству здравља традиционално избјегавају разговор на било коју озбиљну тему. Тако је и било након данашњег покушаја. Оно што је евидентно јесте да су радови у Универзитетској болници клинички центар почели. Такодје је евидентно да посланици у Народној скупштини не знају ништа о начину на који је обезбјеђена банкарска гаранција и додатним трошковима.

Банкарска гаранција била је услов да изводјач уопште почне радове. Њено обезбјеђивање пратило је низ проблема.

Покушавало се да се под хипотеку ставе некретнине и опрема Клиничког центра али и земљиште бањалучке хирургије. То није било могуће јер је град Бањалука покренуо спор, зато што је земљиште у власништву града.

Са 800 000 марака колико кошта банкарска гаранција цијена радова на клиничком центру са ПДВ-ом достиже готово 13 милиона марака.

(БН ТВ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

милојко

30.12.2014 19:49

Кога ово више интересује,испричано већ...дајте нешто ново.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Золе

30.12.2014 19:57

Док у Српском Сарајеву немају ни за угља

ОДГОВОРИТЕ