Garancija Vlade od milion maraka

Nedavno su počeli radovi na izgradnji centralnog hola i rekonstrukciji južnog krila Univerzitetske bolnice Kliničkog centra Banjaluka. Vlada je obezbijedila bankarsku garanciju, ali nigdje nije rečeno da je ta garancija plaćena gotovo milion maraka. Ono što je za sada evidentno da je propao pokušaj da se stavi hipoteka na zemljište banjalučke hirurgije.

Republika Srpska 30.12.2014 | 20:04
Garancija Vlade od milion maraka

Garanciju je dala jedna komercijalna banka, a garant isplate je Vlada Republike Srpske preko budžeta.

Na ovaj način odustalo se od stavljanja hipoteke na zemljište banjalučke hirurgije za dobijanje garancije, jer to u ovom trenutku zbog spora koji je pokrenuo grad Banjaluka nije moguće.

Međutim to što je Vlada banci dala garanciju za izdavanje bankarske garancije troškove radova na Kliničkom centru povećava za još gotovo milion maraka. Troškovi bankarske garancije u pet godina biće plaćeni 800 000 maraka iz budžeta.

U ministarstvu zdravlja tradicionalno izbjegavaju razgovor na bilo koju ozbiljnu temu. Tako je i bilo nakon današnjeg pokušaja. Ono što je evidentno jeste da su radovi u Univerzitetskoj bolnici klinički centar počeli. Takodje je evidentno da poslanici u Narodnoj skupštini ne znaju ništa o načinu na koji je obezbjeđena bankarska garancija i dodatnim troškovima.

Bankarska garancija bila je uslov da izvodjač uopšte počne radove. Njeno obezbjeđivanje pratilo je niz problema.

Pokušavalo se da se pod hipoteku stave nekretnine i oprema Kliničkog centra ali i zemljište banjalučke hirurgije. To nije bilo moguće jer je grad Banjaluka pokrenuo spor, zato što je zemljište u vlasništvu grada.

Sa 800 000 maraka koliko košta bankarska garancija cijena radova na kliničkom centru sa PDV-om dostiže gotovo 13 miliona maraka.

(BN TV)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

milojko

30.12.2014 19:49

Koga ovo više interesuje,ispričano već...dajte nešto novo.

ODGOVORITE
Name

Zole

30.12.2014 19:57

Dok u Srpskom Sarajevu nemaju ni za uglja

ODGOVORITE