Федерација на привременом финансирању

Представнички дом Парламента ФБиХ усвојио је на ванредној сједници у Сарајеву Одлуку о привременом финансирању ФБиХ за прва три мјесеца наредне године, у износу од 421,823 милиона КМ.

Босна и Херцеговина 29.12.2014 | 21:30
Федерација на привременом финансирању

Како је након сједнице потврдио Анте Крајина, министар финансија одлазећег сазива Владе ФБиХ, овом одлуком, коју је раније утврдила Влада ФБиХ, омогућава се исплата инвалиднина, плаћа, као и окончање започетих пројеката.

"Ову одлуку мора усвојити још и Дом народа, чији нови сазив још није формиран и немам информацију када би се то могло десити", рекао је Крајина.

Иначе, ова одлука, којом је омогућен проток финансијских токова у ФБиХ, односи се на околности када федерални буџет за наредну годину не може бити донесен до 31. децембра текуће године.

Крајина је појаснио да одлука, међутим, не допушта нове програме, повећање броја запослених, као ни повећавање броја прорачунских корисника.

"Буџет мора бити донесен најкасније до 31. марта текуће године. Уколико буџет не може бити донесен до тог периода, након тога неће бити извршавани расходи у било коју сврху осим отплате дуга све док буџет не буде донесен", објаснио је министар финансија.

Одлуку нису подржали посланици СББ-а, а Насер Бегановић, шеф Клуба посланика ове странке, рекао је да не види потребу да ова одлука буде донесена и да ће бити суздржани.

За разлику од њега, Исмет Османовић, посланик СДА, оцијенио је да је добро то што је одлука донијета "јер слиједи формирање власти у Федерацији БиХ".

"Легитимно је и добро да буде разматрана ова одлука, јер је Влада ФБиХ та која дефинише фискалну политику и све политике које проистичу из буџета", истакао је Османовић. Посланици су подржали и Закон о измјенама и допунама Закона о буџетима у ФБиХ како би било омогућено финансирање града Мостара.

ОХР је поздравио усвајање Одлуке о привременом финансирању ФБиХ као и измјене и допуне Закона о буџетима које се односе на град Мостар.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ипсилон

29.12.2014 22:42

На привременом финанасирању су и Федерација и РС од постанка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

30.12.2014 15:01

РС је добила буџет, за наредну годину.

ОДГОВОРИТЕ