Federacija na privremenom finansiranju

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je na vanrednoj sjednici u Sarajevu Odluku o privremenom finansiranju FBiH za prva tri mjeseca naredne godine, u iznosu od 421,823 miliona KM.

Bosna i Hercegovina 29.12.2014 | 21:30
Federacija na privremenom finansiranju

Kako je nakon sjednice potvrdio Ante Krajina, ministar finansija odlazećeg saziva Vlade FBiH, ovom odlukom, koju je ranije utvrdila Vlada FBiH, omogućava se isplata invalidnina, plaća, kao i okončanje započetih projekata.

"Ovu odluku mora usvojiti još i Dom naroda, čiji novi saziv još nije formiran i nemam informaciju kada bi se to moglo desiti", rekao je Krajina.

Inače, ova odluka, kojom je omogućen protok finansijskih tokova u FBiH, odnosi se na okolnosti kada federalni budžet za narednu godinu ne može biti donesen do 31. decembra tekuće godine.

Krajina je pojasnio da odluka, međutim, ne dopušta nove programe, povećanje broja zaposlenih, kao ni povećavanje broja proračunskih korisnika.

"Budžet mora biti donesen najkasnije do 31. marta tekuće godine. Ukoliko budžet ne može biti donesen do tog perioda, nakon toga neće biti izvršavani rashodi u bilo koju svrhu osim otplate duga sve dok budžet ne bude donesen", objasnio je ministar finansija.

Odluku nisu podržali poslanici SBB-a, a Naser Beganović, šef Kluba poslanika ove stranke, rekao je da ne vidi potrebu da ova odluka bude donesena i da će biti suzdržani.

Za razliku od njega, Ismet Osmanović, poslanik SDA, ocijenio je da je dobro to što je odluka donijeta "jer slijedi formiranje vlasti u Federaciji BiH".

"Legitimno je i dobro da bude razmatrana ova odluka, jer je Vlada FBiH ta koja definiše fiskalnu politiku i sve politike koje proističu iz budžeta", istakao je Osmanović. Poslanici su podržali i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u FBiH kako bi bilo omogućeno finansiranje grada Mostara.

OHR je pozdravio usvajanje Odluke o privremenom finansiranju FBiH kao i izmjene i dopune Zakona o budžetima koje se odnose na grad Mostar.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ipsilon

29.12.2014 22:42

Na privremenom finanasiranju su i Federacija i RS od postanka.

ODGOVORITE
Name

Doboj

30.12.2014 15:01

RS je dobila budžet, za narednu godinu.

ODGOVORITE