Због трајекта Италија отворила истрагу

Грчка обалска стража саопштила је данас да је у пожару на грчком трајекту који је пловио од грчке до италијанске обале пет људи изгубило живот и да је до сада 391 особа спасена са трајекта.

Свијет 29.12.2014 | 14:47
Због трајекта Италија отворила истрагу

Један Грк преминуо је у недељу када је упао у воду док је покушавао да уђе у спасилачки чамац, а данас су пронађене још четири жртве несреће, пренела је агенција АП.

Од 478 путника и чланова посаде до сада је спасена 391 особа.



Тужилаштво у италијанској луци Бари данас је отворило кривичну истрагу о томе како је дошло до пожара на трајекту "Норман Атлантик".

Тужилаштво ће испитати да ли је немар допринео несрећи, а италијански власник брода инсистира на тврдњи да је пловило било у потпуности исправно и да је прошло 19. децембра технички преглед, укључујући и излазе у случају опасности.

Један од преживелих који је стигао данас у Италију рекао је да је особље било потпуно неприпремљено да се носи са ситуацијом и да организује евакуацију.

Трајект је под италијанском заставом пловио под овлашћењем грчког трајектног оператера "Анек Линес" од Патроса у западној Грчкој до Анконе у Италији са 478 путника и чланова посаде и више од 200 возила када се запалио.


После првобитних напора спасилачких бродова да приђу запаљеном трајекту услед лоших временских услова, италијански и грчки хеликоптери су започели у недељу поподне отежану операцију пребацивања путника са трајекта на десетак оближњих бродова.

Теретни брод са 49 евакуисаних, укључујући четворо деце, стигао је јутрос у италијанску луку Бари и то је прва већа група која је пристигла на копно.

Брод је пристигао на обалу после ноћашњег покушаја да пристане у Бриндиси, али због немирног мора дошло је до промене плана.

Коментари / 0

Оставите коментар