Zbog trajekta Italija otvorila istragu

Grčka obalska straža saopštila je danas da je u požaru na grčkom trajektu koji je plovio od grčke do italijanske obale pet ljudi izgubilo život i da je do sada 391 osoba spasena sa trajekta.

Svijet 29.12.2014 | 14:47
Zbog trajekta Italija otvorila istragu

Jedan Grk preminuo je u nedelju kada je upao u vodu dok je pokušavao da uđe u spasilački čamac, a danas su pronađene još četiri žrtve nesreće, prenela je agencija AP.

Od 478 putnika i članova posade do sada je spasena 391 osoba.



Tužilaštvo u italijanskoj luci Bari danas je otvorilo krivičnu istragu o tome kako je došlo do požara na trajektu "Norman Atlantik".

Tužilaštvo će ispitati da li je nemar doprineo nesreći, a italijanski vlasnik broda insistira na tvrdnji da je plovilo bilo u potpunosti ispravno i da je prošlo 19. decembra tehnički pregled, uključujući i izlaze u slučaju opasnosti.

Jedan od preživelih koji je stigao danas u Italiju rekao je da je osoblje bilo potpuno nepripremljeno da se nosi sa situacijom i da organizuje evakuaciju.

Trajekt je pod italijanskom zastavom plovio pod ovlašćenjem grčkog trajektnog operatera "Anek Lines" od Patrosa u zapadnoj Grčkoj do Ankone u Italiji sa 478 putnika i članova posade i više od 200 vozila kada se zapalio.


Posle prvobitnih napora spasilačkih brodova da priđu zapaljenom trajektu usled loših vremenskih uslova, italijanski i grčki helikopteri su započeli u nedelju popodne otežanu operaciju prebacivanja putnika sa trajekta na desetak obližnjih brodova.

Teretni brod sa 49 evakuisanih, uključujući četvoro dece, stigao je jutros u italijansku luku Bari i to je prva veća grupa koja je pristigla na kopno.

Brod je pristigao na obalu posle noćašnjeg pokušaja da pristane u Brindisi, ali zbog nemirnog mora došlo je do promene plana.

Komentari / 0

Ostavite komentar