Саобраћај успорен због снијега

Снијег који је падао протеклог викенда није изазвао веће проблеме у саобраћају на подручју Бањалуке, а екипе зимске службе су чистиле наносе са коловоза, па су путеви на подручју града проходни, речено је Срни у Градској управи.

Република Српска 29.12.2014 | 10:15
Саобраћај успорен због снијега

Снијег је уклоњен са саобраћајница и тротоара и у центру града, а очишћена је и већина јавних паркинга. Након престанка падавина, екипе зимске службе чистиле су пјешачке стазе, а током дана биће очишћени прилази аутобуским станицама и мјестима за одлагање смећа.

Највише снијега пало је на подручју сеоских мјесних заједница Љубачево, Крмине, Агино Село и Бочац, гдје је регистрована висина бијелог покривача од 25 центиметара.

Из Градске управе подсјећају да би грађани требало да уклањају снијег испред својих стамбених и пословних објеката, као и са кровова.

На подручју општине Нови Град снијег и јак вјетар изазвали су више кварова на електромрежи, а саобраћај је успорен.

Од ноћас су без напона далеководи Добрљин и Доњи Агићи-Ћеле, као и трафо-подручје Соколиште. Пријављено је и више кварова на нисконапонској мрежи. Дежурне екипе су на терену и санирају кварове.

Јутрос није саобраћао аутобус на релацији за Витасовце и Радомировац, а скраћене су линије за Кршље до Дреника и за Бушевић до Макивића. Остали аутобуси саобраћају, уз мања кашњења.

Општински стручни сарадник за саобраћај Борислав Шљокавица каже да на подручју Новог Градачишћење локалних некатегорисаних путева неколико година обављају власници трактора којима општина за тај посао обезбјеђује погонско гориво.

Шљокавица каже да је чишћење локалних категорисаних путева и градских улица повјерено предузећу "Комус", а регионалних и магистралних путева предузећу "Приједор-путеви".

Висина сњежног покривача у нижим предјелима новоградске општине износи 25 центиметара, а у вишим предјелима и до 35 центиметара.

На подручју Семберије и Мајевице саобраћа се успорено, али без застоја, рекао је портпарол предузећа "Бијељина-пут" Немања Тољ. 20-ак екипа даноноћно на терену и чисти мрежу магистралних и регионалних путева дугу 330 километара.

Он истиче да је најважније да ни на једном дијелу путне мреже није дошло до стварања поледице.

Тољ је навео да је предузеће "Бијељина-пут" тренутно у вишем, односно другом степену приправности, те да је за подручје Бијељине ангажовао 10 екипа, три у Лопарама и три у Брчком.

Иако метеоролози најављују веома ниску температуру, и до минус 20 степени Целзијусових, у "Бијељина-путу" кажу да нису забринути, јер имају сопствени абразивни материјал и довољно соли.

Предузеће "Бијељина-пут" задужено је за одржавање градских улица, као и за 330 километара магистралних и регионалних путева.

Сви магистрални и регионални путеви на подручју Сарајевско-романијске регије проходни су, а екипе за одржавање на терену обављају свој посао, па да се саобраћај одвија без застоја, изјавио је јутрос Срни технички директор "Романијапутева" са Сокоца Драган Булошчић. Он је истакао да на подручју Сарајевско-романијске регије, упркос обилних сњежних падавина, нема застоја у саобраћају.

У надлежности "Романијапутева" је одржавање и чишћење магистралних и регионалних путева на подручју Сарајевско-романијске регије, и то од Лапишнице преко Подроманије до Хан Пијеска, од Вардишта до Чајнича и друго.

Међу приоритетима налазе се оба путна правца према Јахорини преко Пала и Требевића. Укупна дужина дионица које одржава предузеће "Романијапутеви", износи око 600 километара.

Сви магистрални путеви на подручју регије Бирач су проходни, али се због снијега саобраћа успорено, потврђено је у предузећу "Зворник-путеви". Висина снијега на превоју Хан Поглед износи четрдесетак центиметара, али се усљед удара вјетра стварају наноси.

Сњежни покривач на Црном Врху код Зворника износи 30 центиметара, Каракају 20 центиметара и Братунцу 15 центиметара. Екипе "Зворник-путева" даноноћно чисте и посипају коловозе који су сужени због велике количине снијега.

Возачима се савјетује да возе опрезно, посебно у усјецима и засјецима, те да на пут не крећу без зимске опреме. Стална дежурства на одржавању и чишћењу коловоза "Зворник-путева" су на Хан Погледу, Братунцу и Каракају.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

супер хик

29.12.2014 10:22

Мајку му,зна овај сњег изненадит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИС

29.12.2014 11:23

Зна изненадити и то и у јануару...Нас све несто изненади а све знамо.

ОДГОВОРИТЕ