Saobraćaj usporen zbog snijega

Snijeg koji je padao proteklog vikenda nije izazvao veće probleme u saobraćaju na području Banjaluke, a ekipe zimske službe su čistile nanose sa kolovoza, pa su putevi na području grada prohodni, rečeno je Srni u Gradskoj upravi.

Republika Srpska 29.12.2014 | 10:15
Saobraćaj usporen zbog snijega

Snijeg je uklonjen sa saobraćajnica i trotoara i u centru grada, a očišćena je i većina javnih parkinga. Nakon prestanka padavina, ekipe zimske službe čistile su pješačke staze, a tokom dana biće očišćeni prilazi autobuskim stanicama i mjestima za odlaganje smeća.

Najviše snijega palo je na području seoskih mjesnih zajednica Ljubačevo, Krmine, Agino Selo i Bočac, gdje je registrovana visina bijelog pokrivača od 25 centimetara.

Iz Gradske uprave podsjećaju da bi građani trebalo da uklanjaju snijeg ispred svojih stambenih i poslovnih objekata, kao i sa krovova.

Na području opštine Novi Grad snijeg i jak vjetar izazvali su više kvarova na elektromreži, a saobraćaj je usporen.

Od noćas su bez napona dalekovodi Dobrljin i Donji Agići-Ćele, kao i trafo-područje Sokolište. Prijavljeno je i više kvarova na niskonaponskoj mreži. Dežurne ekipe su na terenu i saniraju kvarove.

Jutros nije saobraćao autobus na relaciji za Vitasovce i Radomirovac, a skraćene su linije za Kršlje do Drenika i za Bušević do Makivića. Ostali autobusi saobraćaju, uz manja kašnjenja.

Opštinski stručni saradnik za saobraćaj Borislav Šljokavica kaže da na području Novog Gradačišćenje lokalnih nekategorisanih puteva nekoliko godina obavljaju vlasnici traktora kojima opština za taj posao obezbjeđuje pogonsko gorivo.

Šljokavica kaže da je čišćenje lokalnih kategorisanih puteva i gradskih ulica povjereno preduzeću "Komus", a regionalnih i magistralnih puteva preduzeću "Prijedor-putevi".

Visina snježnog pokrivača u nižim predjelima novogradske opštine iznosi 25 centimetara, a u višim predjelima i do 35 centimetara.

Na području Semberije i Majevice saobraća se usporeno, ali bez zastoja, rekao je portparol preduzeća "Bijeljina-put" Nemanja Tolj. 20-ak ekipa danonoćno na terenu i čisti mrežu magistralnih i regionalnih puteva dugu 330 kilometara.

On ističe da je najvažnije da ni na jednom dijelu putne mreže nije došlo do stvaranja poledice.

Tolj je naveo da je preduzeće "Bijeljina-put" trenutno u višem, odnosno drugom stepenu pripravnosti, te da je za područje Bijeljine angažovao 10 ekipa, tri u Loparama i tri u Brčkom.

Iako meteorolozi najavljuju veoma nisku temperaturu, i do minus 20 stepeni Celzijusovih, u "Bijeljina-putu" kažu da nisu zabrinuti, jer imaju sopstveni abrazivni materijal i dovoljno soli.

Preduzeće "Bijeljina-put" zaduženo je za održavanje gradskih ulica, kao i za 330 kilometara magistralnih i regionalnih puteva.

Svi magistralni i regionalni putevi na području Sarajevsko-romanijske regije prohodni su, a ekipe za održavanje na terenu obavljaju svoj posao, pa da se saobraćaj odvija bez zastoja, izjavio je jutros Srni tehnički direktor "Romanijaputeva" sa Sokoca Dragan Buloščić. On je istakao da na području Sarajevsko-romanijske regije, uprkos obilnih snježnih padavina, nema zastoja u saobraćaju.

U nadležnosti "Romanijaputeva" je održavanje i čišćenje magistralnih i regionalnih puteva na području Sarajevsko-romanijske regije, i to od Lapišnice preko Podromanije do Han Pijeska, od Vardišta do Čajniča i drugo.

Među prioritetima nalaze se oba putna pravca prema Jahorini preko Pala i Trebevića. Ukupna dužina dionica koje održava preduzeće "Romanijaputevi", iznosi oko 600 kilometara.

Svi magistralni putevi na području regije Birač su prohodni, ali se zbog snijega saobraća usporeno, potvrđeno je u preduzeću "Zvornik-putevi". Visina snijega na prevoju Han Pogled iznosi četrdesetak centimetara, ali se usljed udara vjetra stvaraju nanosi.

Snježni pokrivač na Crnom Vrhu kod Zvornika iznosi 30 centimetara, Karakaju 20 centimetara i Bratuncu 15 centimetara. Ekipe "Zvornik-puteva" danonoćno čiste i posipaju kolovoze koji su suženi zbog velike količine snijega.

Vozačima se savjetuje da voze oprezno, posebno u usjecima i zasjecima, te da na put ne kreću bez zimske opreme. Stalna dežurstva na održavanju i čišćenju kolovoza "Zvornik-puteva" su na Han Pogledu, Bratuncu i Karakaju.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

super hik

29.12.2014 10:22

Majku mu,zna ovaj snjeg iznenadit.

ODGOVORITE
Name

MIS

29.12.2014 11:23

Zna iznenaditi i to i u januaru...Nas sve nesto iznenadi a sve znamo.

ODGOVORITE