Необичне стране развода у БиХ: Разводио се седам пута

Број склопљених бракова у БиХ опада из године у годину, а број развода је у порасту. Разлози за ступање у брак, али и за развод су различити.

Босна и Херцеговина 28.12.2014 | 19:28
Необичне стране развода у БиХ: Разводио се седам пута

Како нам је рекао Омар Мехмедбашић, адвокат који је своју каријеру започео бракоразводним парницама, неки у брак ступају пребрзо, неки из љубави, а неки због тога што га схватају као кратку авантуру.


Мехмедбашић је једног свог клијента развео чак седам пута. Ријеч је о човјеку који је радио на пијаци и није био привлачног изгледа, али је успијевао привући врло атрактивне и лијепе жене.

"С првом женом је био пет година у браку и дошао је да га разведем. Процедура је окончана за мјесец дана и онда је схватио да је то брже и јефтиније од тога да им плаћа пића и флертује с њима. С другом женом је дошао послије мјесец дана, а с трећом послије три мјесеца. Више није звао жене на кафу, већ је свакој ишао на врата и молио их за брак. Свака жена је била све љепша", казао је Мехмедбашић.

Истако је како је схватио да жене више вјерују у папир него у људе, јер је свака, упркос његовом изгледу и понашању, ступила у брак с њим.

"Женама сви нуде кафу, провод и авантуру, а ријетко ко брак. А он уствари нуди брак који конзумира као авантуру. На крају сам га видио с једном докторицом која је изгледала као зечица из Плаyбоyја и нисам могао вјеровати да је била с њим. Сигуран сам да не би излазиле с њим да им је нудио авантуру и пиће. Када сам једну од њих питао зашто су биле с њим рекла ми је како су је сви преварили причом о дружењу и кафама, а да је он дошао на врата и тражио брак. То ми је показало колико су жене празновјерне и вјерују у папир који ја подерем за пола сата", казао је Мехмедбашић.

Но, било је ту и смијешних ситуација, поготово у судници током рочишта.

"Имао сам једног романтичног колегу који је своје тужбе писао као пјесму. Било је то у фазону 'била је јесен када су се упознали, завољели су се и ишли у кино'. Ех, тада сам разводио једног 'хрмпалију' који је био висок два метра и био је бивши шофер, а колега је заступао његову супругу. Пјеснички адвокат је тражио приговор и рекао 'Али ми њега још волимо'. Тада је мој клијент почео да виче и говори му 'Шта ти мене кретену имаш вољети'. Морали смо направити паузу", присјетио се Мехмедбашић.

Нажалост, бијес, љутња и повријеђени его знају имати негативне ефекте. Дешавају се и случајеви да супружници насрну једни на друге током рочишта.

"Мој клијент је своју супругу ударио маказама у главу и осуђен је због тога на двије године затвора", казао је.

Мехмедбашић истиче како већина брачних партнера игнорише преваре, те да оне нису на првом мјесту разлога за развод. Најчешћи разлог је тешка финансијска ситуација која изазове свађе, поготово код младих брачних партнера.

"Држава треба да стоји иза тих младих људи, да им дају посао да се могу вјенчати јер је породица стуб друштва. А пошто је наша држава окрњена, окрњени су и бракови", рекао је Мехмедбашић.

Црна статистика

Да БиХ и није баш "плодно тло" за склапање брака показује и статистика.

Подаци Агенције за статистику БиХ показују како је број склопљених бракова од 2008. до 2012. године драстично опао. Највише бракова склопљено је управо у 2008. години, ако гледамо период 2001.-2012., близу 25.000, док је тај број у 2012. години пао на око 18.000. Када су у питању разводи, ситуација је обрнута. Најмање развода било је управо 2008. године, док је број развода у 2011. и 2012. години био близу 2.000. Прошле године, тај број се повећао на 2.609 разведених бракова.

Опшински судови претрпани су предметима, поготово бракоразводним парницама. У општинском суду Сарајево зна се десити да у једном дану буде и до 70 развода. Најчешћи разлози који се наводе у папирима за развод су разлике у погледима на живот, међусобно неразумијевање, наводи да не осјећају више љубав према партнеру, емотивна удаљеност, прељуба...

Но, оно што у 70 посто случајева уништава бракове у нашој земљи јесте тешка економска ситуација. Брачни партнери, односно породице, неријетко једва спајају крај с крајем, тешко плаћају рачуне, у кредитима су "до гуше"... што ствара свакодневне трзавице, изазива свађе, доводи до неповјерења и на крају до развода.

Занимљив је податак да се људи разводе и у доби изнад 70 година, а највише развода је у доби од 40 до 49 година.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 0

Оставите коментар