Никад мање страних инвестиција у БиХ

Директна страна улагања у БиХ срозала су се на најниже гране. Економисти вјерују да ће инвеститори због лошег пословног амбијента и политичке нестабилности све више заобилазити БиХ. Статистика је неумољива и говори да би страна улагања у овој години могла бити најмањеу последњих неколико година.

Босна и Херцеговина 27.12.2014 | 20:40
Никад мање страних инвестиција у БиХ

Година је на измаку – анализа се приводи крају. А управо та анализа показују да ће директна страна улагања у БиХ у овој години бити најмања у последњих 10 година. Прилив инвестиција у константном је паду. 2010.године у БиХ слило се висе од 650 милиона марака страног капитала. Три године касније 418 а до септембра ове године чак 50% мање у односу на прошлу годину. Самим ти послата је јасна порука свима који су мислили уложити новац у БиХ.

Према рангирању Свјетске банке постоји чак 130 земаља које су атрактивније за улагање од БиХ. Лош пословни амбијент и неслагања у врху власти, очито, су допринијели томе да се кредитни рејтинг БиХ сроза на најниже гране. Добро упућени у економску ситуацију, тврде, да ће се негативан тренд наставити и убудуће. Без озбиљних реформи – напретка нема.

Анализа Свјетске банке показује да је пословна клима боља чак и у Албанији. Без озбиљних инвеститора излазак БиХ из безнађа није ни на видку.Порука је то економиста.
Економисти поручују да БиХ требају озбиљни инвеститори. Пословна клима је, кажу, боља и у Албанији.

Страни капитал извјесно је заобилази БиХ. То ће по свему судећи утицати на бруто домаћи производ, запосленост и укупну макроекономску стабилност БиХ.

(БН ТВ)

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МИЛОШ

27.12.2014 21:03

Да није тужно, било би смешно. Питам се, шта би било да су стране инвестиције цца 500-700 милиона, колико би било нових агенција и колики би "РЕКЕТ" завршио у политичаревим ђеповима.

ОДГОВОРИТЕ