Nikad manje stranih investicija u BiH

Direktna strana ulaganja u BiH srozala su se na najniže grane. Ekonomisti vjeruju da će investitori zbog lošeg poslovnog ambijenta i političke nestabilnosti sve više zaobilaziti BiH. Statistika je neumoljiva i govori da bi strana ulaganja u ovoj godini mogla biti najmanjeu poslednjih nekoliko godina.

Bosna i Hercegovina 27.12.2014 | 20:40
Nikad manje stranih investicija u BiH

Godina je na izmaku – analiza se privodi kraju. A upravo ta analiza pokazuju da će direktna strana ulaganja u BiH u ovoj godini biti najmanja u poslednjih 10 godina. Priliv investicija u konstantnom je padu. 2010.godine u BiH slilo se vise od 650 miliona maraka stranog kapitala. Tri godine kasnije 418 a do septembra ove godine čak 50% manje u odnosu na prošlu godinu. Samim ti poslata je jasna poruka svima koji su mislili uložiti novac u BiH.

Prema rangiranju Svjetske banke postoji čak 130 zemalja koje su atraktivnije za ulaganje od BiH. Loš poslovni ambijent i neslaganja u vrhu vlasti, očito, su doprinijeli tome da se kreditni rejting BiH sroza na najniže grane. Dobro upućeni u ekonomsku situaciju, tvrde, da će se negativan trend nastaviti i ubuduće. Bez ozbiljnih reformi – napretka nema.

Analiza Svjetske banke pokazuje da je poslovna klima bolja čak i u Albaniji. Bez ozbiljnih investitora izlazak BiH iz beznađa nije ni na vidku.Poruka je to ekonomista.
Ekonomisti poručuju da BiH trebaju ozbiljni investitori. Poslovna klima je, kažu, bolja i u Albaniji.

Strani kapital izvjesno je zaobilazi BiH. To će po svemu sudeći uticati na bruto domaći proizvod, zaposlenost i ukupnu makroekonomsku stabilnost BiH.

(BN TV)

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

MILOŠ

27.12.2014 21:03

Da nije tužno, bilo bi smešno. Pitam se, šta bi bilo da su strane investicije cca 500-700 miliona, koliko bi bilo novih agencija i koliki bi "REKET" završio u političarevim đepovima.

ODGOVORITE