"Санкције Русији су нелегалне"

Санкције ЕУ против Русије су нелегалне са становишта међународног права, изјавио је стални представник Русије при Унији Владимир Чижов.

Свијет 26.12.2014 | 19:24
"Санкције Русији су нелегалне"

Он је додао да су најновије санкције Криму "глупост" и да се у одлукама Брисела уочава утицај Вашингтона.

"Не само у нашим контактима са представницима ЕУ (осећа се утицај САД на Брисел), јер се у контактима прилично разумно изјашњавају и често критички против званичне позиције ЕУ. У одлукама које се доносе осећамо такав утицај (САД на земље ЕУ). То се тиче и понашања ЕУ на међународној арени и у одлукама о санкцијама", рекао је Чижов.

За најновије санкције Криму руски дипломата је рекао да су глупе и парадоксалне, пренео је Тасс.

"Последњи пакет санкција нису персоналне санкције против руководиоца Крима и конкретних привредних субјеката, већ санкције које фактички стварају проблеме нормалном животу на полуострву (...) На листи забрањених за испоруку на Крим су фрижидери, клима уређаји, машине за прање судова, усисивачи. Зар то није подривање багостања тог дела света коју иста та ЕУ сматра делом Украјине. Осим што је штетно, испада и глупо", рекао је Чижов.

Шеф руске мисије у Бриселу је рекао да су санкције као правни термин инструмент искључиво Савета безбедности УН, пренела је агенција РИА Новости.

Након референдума одржаних марта ове године Крим и Севастопољ су се присајединили Русији.

Руски председник Владимир Путин рекао је да је реакција Запада апсолутно неадекватна и да норме међународног права нису биле прекршене, подсећа руска агенција.

Чижов је најавио могућност доласка високе представнице ЕУ Федерике Могерини у Русију крајем зиме.

"Датума нема, мислим да ће то бити негде крајем зиме", рекао је он.

Раније је заменик шефа дипломатије Русије Алексеј Мешков најавио да би Могеринијева у Москву могла да допутује у првом кварталу 2015. године.

 

Коментари / 0

Оставите коментар