"Sankcije Rusiji su nelegalne"

Sankcije EU protiv Rusije su nelegalne sa stanovišta međunarodnog prava, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Uniji Vladimir Čižov.

Svijet 26.12.2014 | 19:24
"Sankcije Rusiji su nelegalne"

On je dodao da su najnovije sankcije Krimu "glupost" i da se u odlukama Brisela uočava uticaj Vašingtona.

"Ne samo u našim kontaktima sa predstavnicima EU (oseća se uticaj SAD na Brisel), jer se u kontaktima prilično razumno izjašnjavaju i često kritički protiv zvanične pozicije EU. U odlukama koje se donose osećamo takav uticaj (SAD na zemlje EU). To se tiče i ponašanja EU na međunarodnoj areni i u odlukama o sankcijama", rekao je Čižov.

Za najnovije sankcije Krimu ruski diplomata je rekao da su glupe i paradoksalne, preneo je Tass.

"Poslednji paket sankcija nisu personalne sankcije protiv rukovodioca Krima i konkretnih privrednih subjekata, već sankcije koje faktički stvaraju probleme normalnom životu na poluostrvu (...) Na listi zabranjenih za isporuku na Krim su frižideri, klima uređaji, mašine za pranje sudova, usisivači. Zar to nije podrivanje bagostanja tog dela sveta koju ista ta EU smatra delom Ukrajine. Osim što je štetno, ispada i glupo", rekao je Čižov.

Šef ruske misije u Briselu je rekao da su sankcije kao pravni termin instrument isključivo Saveta bezbednosti UN, prenela je agencija RIA Novosti.

Nakon referenduma održanih marta ove godine Krim i Sevastopolj su se prisajedinili Rusiji.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je reakcija Zapada apsolutno neadekvatna i da norme međunarodnog prava nisu bile prekršene, podseća ruska agencija.

Čižov je najavio mogućnost dolaska visoke predstavnice EU Federike Mogerini u Rusiju krajem zime.

"Datuma nema, mislim da će to biti negde krajem zime", rekao je on.

Ranije je zamenik šefa diplomatije Rusije Aleksej Meškov najavio da bi Mogerinijeva u Moskvu mogla da doputuje u prvom kvartalu 2015. godine.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar