Турска и даље жели чланство у ЕУ

Турски лидери посвећени су чланству у ЕУ и желе да Турска "игра у првој лиги" у Европи упркос неслагањима у вези сламања турске опозиције, рекао је данас главни саветник турског премијера Ахмета Давутоглуа.

Свијет 26.12.2014 | 14:51
Турска и даље жели чланство у ЕУ

Турска тежња да се прикључи Унији задобила је озбиљан ударац због недавне полицијске операције хапшења новинара и уредника у опозиционим медијима блиским Фетулаху Гулу, ривалу турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, навела је агенција АФП.

То је довело до затегнутих односа између Брисела и Анкаре.Давутоглуов главни саветник Етјен Мачупјан сматра да је до раздора дошло због немања разумевања за оно што се догађа у Турској. Западне земље "не разумеју и нису вољне много да разумеју" ствари које се догађају у Турској, рекао је саветник турског премијера.

"Ентузијаста и сигуран у себе Реџеп Тајип Ердоган не може да замисли Турску да се налази у другој лиги. Он жели да игра у првој лиги, али као равноправан партнер", рекао је Мачупјан.Мачупјан је рекао да Едроган и Давутоглу имају сличне идеје и да су њихове разлике у стилу комплементарне.

"Тајип Ердоган је човек који чисти жбуње у шуми са мачем у руци. Не зауставља се. Ако стане, ту је претња. Он увек иде напред за сваки случај", рекао је Давутоглуов саветник.

"Давутоглу је човек који ће поставити плочице на путу. Ако Тајип Ердоган не отвори ту стазу, Давутоглу не може да опреми ту стазу. Они се међусобно допуњују", закључио је Мачупјан.

Извор: Србија данас

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЦРТА

27.12.2014 00:58

Ма јок бре, то је само прица за спољни свијет !!! Ердоан је сувисе мудар и паметан лидер, а уз то и дуго у политици - од ране младости - да би гајио било какве илузије према ЕУ. Нити це ЕУ примити Турску у своје окриље, нити Турској то треба, одавно су се окренули закавкаском региону - само НИ ЈЕДНА ОД ДВИЈЕ СТРАНЕ НИЈЕ ЛУДА ДА ТО ЈАВНО КАЗЕ! Зато Турци декларативно казу ми смо ЗА, али идемо даље - у нове радне побједе. Ко се јос заноси ЕУ, осим сиромасних балканских земаља_

ОДГОВОРИТЕ