Turska i dalje želi članstvo u EU

Turski lideri posvećeni su članstvu u EU i žele da Turska "igra u prvoj ligi" u Evropi uprkos neslaganjima u vezi slamanja turske opozicije, rekao je danas glavni savetnik turskog premijera Ahmeta Davutoglua.

Svijet 26.12.2014 | 14:51
Turska i dalje želi članstvo u EU

Turska težnja da se priključi Uniji zadobila je ozbiljan udarac zbog nedavne policijske operacije hapšenja novinara i urednika u opozicionim medijima bliskim Fetulahu Gulu, rivalu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, navela je agencija AFP.

To je dovelo do zategnutih odnosa između Brisela i Ankare.Davutogluov glavni savetnik Etjen Mačupjan smatra da je do razdora došlo zbog nemanja razumevanja za ono što se događa u Turskoj. Zapadne zemlje "ne razumeju i nisu voljne mnogo da razumeju" stvari koje se događaju u Turskoj, rekao je savetnik turskog premijera.

"Entuzijasta i siguran u sebe Redžep Tajip Erdogan ne može da zamisli Tursku da se nalazi u drugoj ligi. On želi da igra u prvoj ligi, ali kao ravnopravan partner", rekao je Mačupjan.Mačupjan je rekao da Edrogan i Davutoglu imaju slične ideje i da su njihove razlike u stilu komplementarne.

"Tajip Erdogan je čovek koji čisti žbunje u šumi sa mačem u ruci. Ne zaustavlja se. Ako stane, tu je pretnja. On uvek ide napred za svaki slučaj", rekao je Davutogluov savetnik.

"Davutoglu je čovek koji će postaviti pločice na putu. Ako Tajip Erdogan ne otvori tu stazu, Davutoglu ne može da opremi tu stazu. Oni se međusobno dopunjuju", zaključio je Mačupjan.

Izvor: Srbija danas

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

CRTA

27.12.2014 00:58

Ma jok bre, to je samo prica za spoljni svijet !!! Erdoan je suvise mudar i pametan lider, a uz to i dugo u politici - od rane mladosti - da bi gajio bilo kakve iluzije prema EU. Niti ce EU primiti Tursku u svoje okrilje, niti Turskoj to treba, odavno su se okrenuli zakavkaskom regionu - samo NI JEDNA OD DVIJE STRANE NIJE LUDA DA TO JAVNO KAZE! Zato Turci deklarativno kazu mi smo ZA, ali idemo dalje - u nove radne pobjede. Ko se jos zanosi EU, osim siromasnih balkanskih zemalja_

ODGOVORITE