Спреман нацрт плана за Косово и Метохију

Врх државе одлучан да убрза решавање коначног статуса Косова. Отпочеле свакодневне консултације Николића и Вучића

Србија 25.12.2014 | 22:36
Спреман нацрт плана за Косово и Метохију

Предлог решења за статус Косова и Метохије биће заједнички пројекат Владе и председника Србије. Нацрт тог документа већ је уобличен, а отпочеле су и свакодневне консултације Томислава Николића и Александра Вучића на ту тему - сазнају "Новости".

Пошто постоје назнаке да би Брисел могао да убрза питање решавања статуса КиМ, српска власт је решила да сама понуди решење и нека размишљања већ је и изнела у међународним круговима. Процена државног врха је да би без ове "офанзиве" Београда, сваким одласком на нову рунду дијалога у Бриселу, Србија била на губитку.

Према нашим информацијама, кључни део српског предлога односиће се на Заједницу српских општина на КиМ. Јер, према дипломатским сигналима, намера Запада је да надлежности ЗСО практично обесмисле и сведу на "оловке и подметаче за чаше", док Београд ЗСО види као најважнији стуб Бриселског споразума и опстанка Срба на КиМ.

Срж проблема је у томе што је ЕУ на становишту да ЗСО треба да се формира у складу са приштинским законима, а то би заједницу учинило "љуштуром" без овлашћења на основу којих би Срби на КиМ могли да доносе одлуке од важности за њихов живот.

Такође, Србија ће у нову тешку дипломатску битку која би могла политички да обележи идућу годину, ући са чврстом намером да одбрани и уставне одредбе које се односе на јужну покрајину. План за КиМ представљаће, наиме, "црвену линију" испод које не сме да се иде, а понуђене опције моћи да се подведу под суштинску аутономију коју српски устав већ предвиђа.

Београд очекује да ће многе ствари бити јасније после већ заказаног бриселског састанка на високом нивоу, на који су позвани Александар Вучић и Иса Мустафа, али и после отварања 35. преговарачког поглавља, у ком ће се дефинисати услови који се тичу КиМ и који чекају Србију на путу евроинтеграција.

Члан Управљачког тима за формирање Заједнице српских општина Драган Јаблановић изјавио је да ће ЗСО имати извршна овлашћења, али не и елементе државности:

- Заједница ће умногоме бити гарант опстанка Срба на Косову. Она ће повезати Србе и са севера и југа КиМ у једну институцију око најзначајнијих питања. А што се тиче извршних овлашћења, свака установа их има. Јер, ако не извршава, она и не постоји. ЗСО ће имати сва овлашћења из домена просторног планирања, образовања, здравства и социјалне заштите.

Поводом најаве председника Србије, од српских странака огласила се ДСС. Санда Рашковић Ивић оценила је да Николићева најава нове платформе за решавање питања Косова пружа извесну наду да је промена политике према ЕУ не само неопходна, већ и могућа.

- Сумњу изазива чињеница да ће Николић ту платформу да сачини у сарадњи са Владом, која је закључивањем Бриселског споразума већ дубоко загазила у процес признавања независности Косова - упозорава председница ДСС.

ИЗЈАСНИЋЕ СЕ ПОСЛАНИЦИ

ЗА разлику од пре две године када је председник Србије Томислав Николић предлагао платформу о КиМ коју је потом Влада ревидирала, шеф државе сада, уз сагласност Владе, ради на нацрту који ће касније прерасти у скупштинску платформу или декларацију.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

007

25.12.2014 21:44

Испоштовати резолуцију 1244.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИМО

26.12.2014 06:42

ПА ВЕЋ ЈЕДНОМ ПРЕВАЛИ ПРЕКО ЈЕЗИКА.НИЈЕ НАРОД ЛУД.

ОДГОВОРИТЕ