Spreman nacrt plana za Kosovo i Metohiju

Vrh države odlučan da ubrza rešavanje konačnog statusa Kosova. Otpočele svakodnevne konsultacije Nikolića i Vučića

Srbija 25.12.2014 | 22:36
Spreman nacrt plana za Kosovo i Metohiju

Predlog rešenja za status Kosova i Metohije biće zajednički projekat Vlade i predsednika Srbije. Nacrt tog dokumenta već je uobličen, a otpočele su i svakodnevne konsultacije Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića na tu temu - saznaju "Novosti".

Pošto postoje naznake da bi Brisel mogao da ubrza pitanje rešavanja statusa KiM, srpska vlast je rešila da sama ponudi rešenje i neka razmišljanja već je i iznela u međunarodnim krugovima. Procena državnog vrha je da bi bez ove "ofanzive" Beograda, svakim odlaskom na novu rundu dijaloga u Briselu, Srbija bila na gubitku.

Prema našim informacijama, ključni deo srpskog predloga odnosiće se na Zajednicu srpskih opština na KiM. Jer, prema diplomatskim signalima, namera Zapada je da nadležnosti ZSO praktično obesmisle i svedu na "olovke i podmetače za čaše", dok Beograd ZSO vidi kao najvažniji stub Briselskog sporazuma i opstanka Srba na KiM.

Srž problema je u tome što je EU na stanovištu da ZSO treba da se formira u skladu sa prištinskim zakonima, a to bi zajednicu učinilo "ljušturom" bez ovlašćenja na osnovu kojih bi Srbi na KiM mogli da donose odluke od važnosti za njihov život.

Takođe, Srbija će u novu tešku diplomatsku bitku koja bi mogla politički da obeleži iduću godinu, ući sa čvrstom namerom da odbrani i ustavne odredbe koje se odnose na južnu pokrajinu. Plan za KiM predstavljaće, naime, "crvenu liniju" ispod koje ne sme da se ide, a ponuđene opcije moći da se podvedu pod suštinsku autonomiju koju srpski ustav već predviđa.

Beograd očekuje da će mnoge stvari biti jasnije posle već zakazanog briselskog sastanka na visokom nivou, na koji su pozvani Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, ali i posle otvaranja 35. pregovaračkog poglavlja, u kom će se definisati uslovi koji se tiču KiM i koji čekaju Srbiju na putu evrointegracija.

Član Upravljačkog tima za formiranje Zajednice srpskih opština Dragan Jablanović izjavio je da će ZSO imati izvršna ovlašćenja, ali ne i elemente državnosti:

- Zajednica će umnogome biti garant opstanka Srba na Kosovu. Ona će povezati Srbe i sa severa i juga KiM u jednu instituciju oko najznačajnijih pitanja. A što se tiče izvršnih ovlašćenja, svaka ustanova ih ima. Jer, ako ne izvršava, ona i ne postoji. ZSO će imati sva ovlašćenja iz domena prostornog planiranja, obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite.

Povodom najave predsednika Srbije, od srpskih stranaka oglasila se DSS. Sanda Rašković Ivić ocenila je da Nikolićeva najava nove platforme za rešavanje pitanja Kosova pruža izvesnu nadu da je promena politike prema EU ne samo neophodna, već i moguća.

- Sumnju izaziva činjenica da će Nikolić tu platformu da sačini u saradnji sa Vladom, koja je zaključivanjem Briselskog sporazuma već duboko zagazila u proces priznavanja nezavisnosti Kosova - upozorava predsednica DSS.

IZJASNIĆE SE POSLANICI

ZA razliku od pre dve godine kada je predsednik Srbije Tomislav Nikolić predlagao platformu o KiM koju je potom Vlada revidirala, šef države sada, uz saglasnost Vlade, radi na nacrtu koji će kasnije prerasti u skupštinsku platformu ili deklaraciju.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

007

25.12.2014 22:44

Ispoštovati rezoluciju 1244.

ODGOVORITE
Name

SIMO

26.12.2014 07:42

PA VEĆ JEDNOM PREVALI PREKO JEZIKA.NIJE NAROD LUD.

ODGOVORITE