Нови удар на угрожене

Уставни суд Републике Српске оспорио одредбе о погодностима приликом плаћања за легализацију куће.

Суд: Олакшице неуставне. Министарство уз социјалу.

Република Српска 25.12.2014 | 22:00
Нови удар на угрожене

Одлуком Уставног суда Српске, којом су одредбе Закона о уређењу простора и грађењу о погодностима приликом плаћања легализације бесправно изграђених кућа проглашене неуставним, биће погођене и дестимулисане социјалне категорије становништва!

То је реакција Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију на ову одлуку Уставног суда, којом је у среду одлучено да поједине одредбе овог закона, које се пре свега односе на попусте у процесу легализације објеката и начин плаћања накнаде, нису у складу са Уставом.

"За одређене категорије становништва предвиђене су знатне погодности приликом плаћања накнаде за легализацију објеката, док овакве погодности нису омогућене легалним градитељима, грађанима који су грађевинске објекте изградили и ставили у употребу у складу са законом прописаним поступком" одлука је суда.

Иначе, оспореним одредбама закона грађанима је било омогућено плаћање трошкова легализације на рате у трајању и до 10 година, плаћање обвезницама, попуст или ослобађање плаћања за борачку популацију и бројне друге бенефиције.

У ресорном министарству оцењују како ће због ове одлуке бити погођене и дестимулисане социјалне категорије, борачке категорије и породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди, избегле и расељене особе и повратници који су своје стамбено питање решавали грађењем објеката без претходно прибављене грађевинске дозволе.

По оспореним одредбама закона, ове категорије су имале право на умањење накнаде за легализацију и до 80 одсто, или су биле у потпуности ослобођене плаћања.

"Приликом доношења Закона тражиле су се могућности да се за наведене категорије грађана понуде олакшице и стимулативне мере, које ће их мотивисати да поднесу захтеве за легализацију и коначно реше статус својих бесправно изграђених објеката", поручују из Министарства.

За Уставни суд очито није од значаја била чињеница да су право на прописане бенефиције имале само наведене социјалне категорије грађана, док су сви остали бесправни градитељи морали да плате накнаду за легализацију у пуном износу, без права на попуст и умањење.

У Републици Српској има око 80.000 нелегално изграђених кућа.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МИЛОШ

25.12.2014 21:43

ОВО ЈЕ ЗА РИПЛИЈА.ДРЖАВА ЗА;СУД ПРОТИВ.КАКО НЕ ПРОГЛАСИШЕ НЕУСТАВНА ПРИМАЊА ПОСЛАНИКА,МИНИСТАРАиМНОГИХ АГЕНЦИЈА.

ОДГОВОРИТЕ