Novi udar na ugrožene

Ustavni sud Republike Srpske osporio odredbe o pogodnostima prilikom plaćanja za legalizaciju kuće.

Sud: Olakšice neustavne. Ministarstvo uz socijalu.

Republika Srpska 25.12.2014 | 22:00
Novi udar na ugrožene

Odlukom Ustavnog suda Srpske, kojom su odredbe Zakona o uređenju prostora i građenju o pogodnostima prilikom plaćanja legalizacije bespravno izgrađenih kuća proglašene neustavnim, biće pogođene i destimulisane socijalne kategorije stanovništva!

To je reakcija Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju na ovu odluku Ustavnog suda, kojom je u sredu odlučeno da pojedine odredbe ovog zakona, koje se pre svega odnose na popuste u procesu legalizacije objekata i način plaćanja naknade, nisu u skladu sa Ustavom.

"Za određene kategorije stanovništva predviđene su znatne pogodnosti prilikom plaćanja naknade za legalizaciju objekata, dok ovakve pogodnosti nisu omogućene legalnim graditeljima, građanima koji su građevinske objekte izgradili i stavili u upotrebu u skladu sa zakonom propisanim postupkom" odluka je suda.

Inače, osporenim odredbama zakona građanima je bilo omogućeno plaćanje troškova legalizacije na rate u trajanju i do 10 godina, plaćanje obveznicama, popust ili oslobađanje plaćanja za boračku populaciju i brojne druge beneficije.

U resornom ministarstvu ocenjuju kako će zbog ove odluke biti pogođene i destimulisane socijalne kategorije, boračke kategorije i porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi, izbegle i raseljene osobe i povratnici koji su svoje stambeno pitanje rešavali građenjem objekata bez prethodno pribavljene građevinske dozvole.

Po osporenim odredbama zakona, ove kategorije su imale pravo na umanjenje naknade za legalizaciju i do 80 odsto, ili su bile u potpunosti oslobođene plaćanja.

"Prilikom donošenja Zakona tražile su se mogućnosti da se za navedene kategorije građana ponude olakšice i stimulativne mere, koje će ih motivisati da podnesu zahteve za legalizaciju i konačno reše status svojih bespravno izgrađenih objekata", poručuju iz Ministarstva.

Za Ustavni sud očito nije od značaja bila činjenica da su pravo na propisane beneficije imale samo navedene socijalne kategorije građana, dok su svi ostali bespravni graditelji morali da plate naknadu za legalizaciju u punom iznosu, bez prava na popust i umanjenje.

U Republici Srpskoj ima oko 80.000 nelegalno izgrađenih kuća.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

MILOŠ

25.12.2014 21:43

OVO JE ZA RIPLIJA.DRŽAVA ZA;SUD PROTIV.KAKO NE PROGLASIŠE NEUSTAVNA PRIMANJA POSLANIKA,MINISTARAiMNOGIH AGENCIJA.

ODGOVORITE