Нема лијека за сломљено срце

Синдром сломљеног срца није само фраза из љубавних романа, већ медицински проблем стручног назива Такоцубо стресна кардиомиоапатија (ТСМ). Верује се да ТСМ настаје због наглог лучења адреналина у стресним ситуацијама, а научници кажу да, за разлику од онога што се дешава у љубавним романима, време не успева да излечи све.

Здравље 25.12.2014 | 21:33
Нема лијека за сломљено срце

Тим истраживача са Универзитета у Абердину је четири године проучавао синдром и установио да, упркос ономе што се раније веровало, засад нема лека за "сломљено срце".

ТСМ је први пут описан у Јапану 1990. године као стање које настаје након доживљеног екстремног стреса у различитим, тешким животним ситуацијама, као што су смртни случајеви у породици, губитак пријатеља или најближих, али и болни раскиди.

Људи који пате од ТСМ, болести која више погађа жене, осећају болове у грудима сличне онима који претходе срчаном нападу, брже се умарају и не подносе добро физичку активност. Ипак, уобичајене провере кардиоваскуларног система не показују велике промене.

"Упркос добрим резултатима, пацијентима се стање не побољшава. Ехокардиограм зна да покаже да се срце повратило у раније стање, пре стресног догађаја, али пацијенти и даље пријављују болове, кажу да се лако умарају и да не могу да поднесу веће физичке напоре. Многи од њих објективно нису у стању да обављају свакодневне послове", каже вођа истраживачког тима Дејна Досон.

Њен тим је четири године пратио групу "људи сломљеног срца" и користећи софистицираније методе и апарате за дијагностику установио је срчане аномалије, које раније нису повезиване са овим синдромом.

"Установили смо да је знатно опала способност срца да створи довољно енергије за пумпање крви", наводи се у студији.

Тим је установио да код многих пацијената нема напретка, без обзира на проток времена, као и да раније преписиване терапије не дају стварне резултате.

Како кажу, потребно је још детаљног истраживања узрока ТСМ-а, како би се могло приступити проналаску некаквог лека за "сломљено срце".

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар