Србац: Одборници траже оставку начелника

Одборници Скупштине општине Србац ни на данашњој сједници нису усвојили ребаланс буџета ове општине за 2014. години ни нацрт буџета за 2015. годину, којим су предвидјена укупна средства од 6.384.000 марака што је за 12 одсто мање у односу на процјену остварења у текућој години.

Република Српска 25.12.2014 | 18:01
Србац: Одборници траже оставку начелника

Одборници клубова СНСД-СП и СДС-а гласали су против, док су одборници ДНП-а били уздржани, иако су у односу на приједлог на претходној сједници буџетска средства умањена за готово 900.000 марака.

Гласање је показало да се потпуно распала досадашња скупштинска већина, коју је чинило 13 одборника Коалиције „Звоно“, СДС, ПДП, НДП и три самостална одборника.

Шеф Клуба одборника СНСД-СП Крсто Чавор је одбијање понудјених докумената образложио сумњом у реалност остварених прихода и трошење у овој години, као и праведну расподјелу планираних средстава буџета корисницима у наредној години.

"Нама је жао што се дошло до овога на шта смо указивали већ годину и по дана, па и горе од очекивања, а то је да је буџет у дефициту око 3 милиона марака, рекао је Чавор и додао да се морало водити рачуна о праведнијој расподјели народних пара.

Не може се свима умањивати 10, 20 или 30 одсто, јер се тиме доводи у питање функционисање јавних предузећа и установа", казао је Чавор, не нудећи СНСД-ов приједлог за рјешавање овог питања.

Слично је изразио и клуб одборника СДС-а, који је још на прошлој сједници парламента повукао подршку начелнику Драги Ћирићу,правдајући то непоштовањем коалиционог споразума и предизборних обећања. Сви од Ћирића траже да из моралних разлога поднесе оставку на функцију начелника општине.

Драго Ћирић је такав захтјев категорично одбио, наводећи да је своју дужност часно и савјесно обављао у интересу градјана, а не појединаца или странака.

"Наследјени дугови општине су умањени за 1,5 милион, без марке кредита за потребе комуналне инфраструктуре, пољопривреде, водопривреде и запошљавања обезбједјени су грантови из иностранства од око два милиона, а у току је реализација још неких значајних инвестиција које ће доприњети развоју локалне заједнице", казао је Ћирић.

Он је изразио спремност да ће евентуалним покретањем опозива свој мандат понудити градјанима и они ће, како каже, на најбољи начин дати свој суд о мом раду и ангажовању, а не неки којима сам сметња у остваривању личних и партијских интереса, изјавио је начелник Српца Драго Ћирић, након данашњег засједања општинског парламента.

Најзначајнији годишњи документи општине, како је договорено, поново ће се наћи на сједници Скупштине општине, која ће се одржати последњег дана ове године – 31. децембра, а могло би се лако догодити да се понови исти сценариј – да општина у првом кварталу наредне године буде на привременом финансирању.


Аутор: Саво Кесер

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

007

25.12.2014 17:44

Нико нам не треба.Сами смо себи.........

ОДГОВОРИТЕ