Srbac: Odbornici traže ostavku načelnika

Odbornici Skupštine opštine Srbac ni na današnjoj sjednici nisu usvojili rebalans budžeta ove opštine za 2014. godini ni nacrt budžeta za 2015. godinu, kojim su predvidjena ukupna sredstva od 6.384.000 maraka što je za 12 odsto manje u odnosu na procjenu ostvarenja u tekućoj godini.

Republika Srpska 25.12.2014 | 18:01
Srbac: Odbornici traže ostavku načelnika

Odbornici klubova SNSD-SP i SDS-a glasali su protiv, dok su odbornici DNP-a bili uzdržani, iako su u odnosu na prijedlog na prethodnoj sjednici budžetska sredstva umanjena za gotovo 900.000 maraka.

Glasanje je pokazalo da se potpuno raspala dosadašnja skupštinska većina, koju je činilo 13 odbornika Koalicije „Zvono“, SDS, PDP, NDP i tri samostalna odbornika.

Šef Kluba odbornika SNSD-SP Krsto Čavor je odbijanje ponudjenih dokumenata obrazložio sumnjom u realnost ostvarenih prihoda i trošenje u ovoj godini, kao i pravednu raspodjelu planiranih sredstava budžeta korisnicima u narednoj godini.

"Nama je žao što se došlo do ovoga na šta smo ukazivali već godinu i po dana, pa i gore od očekivanja, a to je da je budžet u deficitu oko 3 miliona maraka, rekao je Čavor i dodao da se moralo voditi računa o pravednijoj raspodjeli narodnih para.

Ne može se svima umanjivati 10, 20 ili 30 odsto, jer se time dovodi u pitanje funkcionisanje javnih preduzeća i ustanova", kazao je Čavor, ne nudeći SNSD-ov prijedlog za rješavanje ovog pitanja.

Slično je izrazio i klub odbornika SDS-a, koji je još na prošloj sjednici parlamenta povukao podršku načelniku Dragi Ćiriću,pravdajući to nepoštovanjem koalicionog sporazuma i predizbornih obećanja. Svi od Ćirića traže da iz moralnih razloga podnese ostavku na funkciju načelnika opštine.

Drago Ćirić je takav zahtjev kategorično odbio, navodeći da je svoju dužnost časno i savjesno obavljao u interesu gradjana, a ne pojedinaca ili stranaka.

"Nasledjeni dugovi opštine su umanjeni za 1,5 milion, bez marke kredita za potrebe komunalne infrastrukture, poljoprivrede, vodoprivrede i zapošljavanja obezbjedjeni su grantovi iz inostranstva od oko dva miliona, a u toku je realizacija još nekih značajnih investicija koje će doprinjeti razvoju lokalne zajednice", kazao je Ćirić.

On je izrazio spremnost da će eventualnim pokretanjem opoziva svoj mandat ponuditi gradjanima i oni će, kako kaže, na najbolji način dati svoj sud o mom radu i angažovanju, a ne neki kojima sam smetnja u ostvarivanju ličnih i partijskih interesa, izjavio je načelnik Srpca Drago Ćirić, nakon današnjeg zasjedanja opštinskog parlamenta.

Najznačajniji godišnji dokumenti opštine, kako je dogovoreno, ponovo će se naći na sjednici Skupštine opštine, koja će se održati poslednjeg dana ove godine – 31. decembra, a moglo bi se lako dogoditi da se ponovi isti scenarij – da opština u prvom kvartalu naredne godine bude na privremenom finansiranju.


Autor: Savo Keser

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

007

25.12.2014 17:44

Niko nam ne treba.Sami smo sebi.........

ODGOVORITE