Додик тежи евроазијском моделу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да се у будућности
планира сарадња Српске с државама евроазијског региона у мјери у којој
то дозвољавају њене могућности, истакавши да је за Српску веома важно
да евроазијски модел буде што снажнији, како би био алтернатива другим
глобалним пројектима.

Република Српска 25.12.2014 | 09:48
Додик тежи евроазијском моделу

Додик је за најпознатији руски портал вијести "Лента.ру" рекао да се врше припреме за сусрет са представницима Бјелорусије, те да су, осим тога, реализовани и неки пројекти са Казахстаном.

Наводећи да му је веома жао што је због проблема са Европом дошло до прекида реализације пројекта "Јужни ток", који је Русија очигледно жељела да реализује, Додик је подсјетио да је иста та Европа реализовала пројекат "Сјеверни ток" и да је под истим условима морао да буде реализован и "Јужни ток".

Предсједник Српске оцијенио је да сјеверна Европа због егоистичних разлога није дозволила Русији изградњу гасовода "Јужни ток" и да га не би зачудило да Брисел за пар година понуди да гасовод "Сјеверни ток" буде продужен до јужне Европе.

"Они су одустали од 'Јужног тока' да не би јужна Европа постала произвођач робе и да не постигне енергетску стабилност и енергетску независност", истакао је Додик.

Он је навео да је апсолутно јасно да, без обзира на "примамљиве ријечи о евроинтеграцијама", земље сјеверне Европе настоје да сачувају монополски положај, како би јужна Европа била потрошач монополске робе и услуга које се производе на сјеверу.

Тако би, каже он, настала ситуација да у јужноевропске земље стиже гас из сјеверноевропских земаља, умјесто да добијају јефтини гас из Русије.

"Представници Запада нимало не воле када им се на то указује. Зато ми и постављамо питање: Зашто се може изградити 'Сјеверни ток', а под истим условима не може 'Јужни ток'? Да ли Запад жели да каже да треба да будемо колатерална штета односа између Запада и Русије? Због чега нас кажњавају, зашто Русима не дозвољавају да изграде 'Јужни ток'?", упитао је Додик.

Он је истакао да сарадња са Русијом омогућава Српској да развија своју нафтну индустрију, те подсјетио да се са руским партнерима на територији Републике Српске реализује пројекат истраживања и производње нафте.

"Ми разумијемо да овдје нема огромних налазишта или резерви, али, са друге стране, према постојећим процјенама, то ће бити економски оправдан пројекат", рекао је Додик, наводећи да и квалитетан људски потенцијал дозвољава да се рачуна на успјех економских реформи и развој економије.

Додик је подсјетио да на територији Републике Српске однедавно ради руска "Сбербанка", која озбиљно утиче на ситуацију на финансијском тржишту.

"Ми желимо да видимо Русе у свим сферама индустрије, прије свега у реалном сектору производње. Сматрамо присуство 'Сбербанке' у Српској управо као подршку тој врсти пројеката. Ми смо оријентисани на сарадњу са свима и са Западом и са Истоком и са Русијом и са Кином, али треба признати да је искуство сарадње са Русијом најпозитивније", рекао је Додик.

На питање шта за њега, као човјека, значи Русија, Додик је нагласио да је у великој мјери Русија за њега инспирација, те да је напредак руске државности у посљедњих 20 година поучан примјер за све.

"Лично за мене је важно то што Русија никада није водила освајачке ратове. Нејвероватно је како је земља, која толико година живи у непријатељском окружењу, успјела да опстане, сачува самосталност и остане самоодржива, без обзира на притиске споља", закључио је Додик.

Извор: СРНА

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Азијат

25.12.2014 09:01

Ти си пресудан, за кога се ти опредијелиш тај ће превагнути на глобалном плану планете Земље јер си Ти стручњак за куповину "папака".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додо

25.12.2014 09:01

Право збориш вала. Јест да си лопина али имас и понеку паметну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

25.12.2014 10:10

Русија је остала самоодржива у непријатељском окружењу јер није изједена изнутра криминалом,а твоја земљица ,наша Српска не опстаје ,са годинама твоје власти тоне све дубље у блато,јер је поједе твој и твојих пајтоса крађа сваке врсте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коли

25.12.2014 11:14

Па вероватно ти је битнија држава у којој закон не важи за Бају !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

школски друг

25.12.2014 11:56

Милорад је имао јединицу из свих предмета у основној школи у Лакташима, па и географије. И онда га стари уписа на месарски занат. Тај занат му више него лежи. Искасапио је цијели ентитет. Све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геополитичка стратегија

25.12.2014 22:10

Какав капацитет??!! Европа је њему тијесна, већ преуска постала, он је више за глобална међународна питања, за широке просторе, одавде до Токија, и чак даље до Милвокија, па онда и шире...

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

25.12.2014 22:54

Сколски друг.Како је досао до факултетске дипломе,гдје је студирао???

ОДГОВОРИТЕ