Dodik teži evroazijskom modelu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se u budućnosti
planira saradnja Srpske s državama evroazijskog regiona u mjeri u kojoj
to dozvoljavaju njene mogućnosti, istakavši da je za Srpsku veoma važno
da evroazijski model bude što snažniji, kako bi bio alternativa drugim
globalnim projektima.

Republika Srpska 25.12.2014 | 09:48
Dodik teži evroazijskom modelu

Dodik je za najpoznatiji ruski portal vijesti "Lenta.ru" rekao da se vrše pripreme za susret sa predstavnicima Bjelorusije, te da su, osim toga, realizovani i neki projekti sa Kazahstanom.

Navodeći da mu je veoma žao što je zbog problema sa Evropom došlo do prekida realizacije projekta "Južni tok", koji je Rusija očigledno željela da realizuje, Dodik je podsjetio da je ista ta Evropa realizovala projekat "Sjeverni tok" i da je pod istim uslovima morao da bude realizovan i "Južni tok".

Predsjednik Srpske ocijenio je da sjeverna Evropa zbog egoističnih razloga nije dozvolila Rusiji izgradnju gasovoda "Južni tok" i da ga ne bi začudilo da Brisel za par godina ponudi da gasovod "Sjeverni tok" bude produžen do južne Evrope.

"Oni su odustali od 'Južnog toka' da ne bi južna Evropa postala proizvođač robe i da ne postigne energetsku stabilnost i energetsku nezavisnost", istakao je Dodik.

On je naveo da je apsolutno jasno da, bez obzira na "primamljive riječi o evrointegracijama", zemlje sjeverne Evrope nastoje da sačuvaju monopolski položaj, kako bi južna Evropa bila potrošač monopolske robe i usluga koje se proizvode na sjeveru.

Tako bi, kaže on, nastala situacija da u južnoevropske zemlje stiže gas iz sjevernoevropskih zemalja, umjesto da dobijaju jeftini gas iz Rusije.

"Predstavnici Zapada nimalo ne vole kada im se na to ukazuje. Zato mi i postavljamo pitanje: Zašto se može izgraditi 'Sjeverni tok', a pod istim uslovima ne može 'Južni tok'? Da li Zapad želi da kaže da treba da budemo kolateralna šteta odnosa između Zapada i Rusije? Zbog čega nas kažnjavaju, zašto Rusima ne dozvoljavaju da izgrade 'Južni tok'?", upitao je Dodik.

On je istakao da saradnja sa Rusijom omogućava Srpskoj da razvija svoju naftnu industriju, te podsjetio da se sa ruskim partnerima na teritoriji Republike Srpske realizuje projekat istraživanja i proizvodnje nafte.

"Mi razumijemo da ovdje nema ogromnih nalazišta ili rezervi, ali, sa druge strane, prema postojećim procjenama, to će biti ekonomski opravdan projekat", rekao je Dodik, navodeći da i kvalitetan ljudski potencijal dozvoljava da se računa na uspjeh ekonomskih reformi i razvoj ekonomije.

Dodik je podsjetio da na teritoriji Republike Srpske odnedavno radi ruska "Sberbanka", koja ozbiljno utiče na situaciju na finansijskom tržištu.

"Mi želimo da vidimo Ruse u svim sferama industrije, prije svega u realnom sektoru proizvodnje. Smatramo prisustvo 'Sberbanke' u Srpskoj upravo kao podršku toj vrsti projekata. Mi smo orijentisani na saradnju sa svima i sa Zapadom i sa Istokom i sa Rusijom i sa Kinom, ali treba priznati da je iskustvo saradnje sa Rusijom najpozitivnije", rekao je Dodik.

Na pitanje šta za njega, kao čovjeka, znači Rusija, Dodik je naglasio da je u velikoj mjeri Rusija za njega inspiracija, te da je napredak ruske državnosti u posljednjih 20 godina poučan primjer za sve.

"Lično za mene je važno to što Rusija nikada nije vodila osvajačke ratove. Nejverovatno je kako je zemlja, koja toliko godina živi u neprijateljskom okruženju, uspjela da opstane, sačuva samostalnost i ostane samoodrživa, bez obzira na pritiske spolja", zaključio je Dodik.

Izvor: SRNA

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Azijat

25.12.2014 10:01

Ti si presudan, za koga se ti opredijeliš taj će prevagnuti na globalnom planu planete Zemlje jer si Ti stručnjak za kupovinu "papaka".

ODGOVORITE
Name

Dodo

25.12.2014 10:01

Pravo zboriš vala. Jest da si lopina ali imas i poneku pametnu.

ODGOVORITE
Name

Vasilije

25.12.2014 11:10

Rusija je ostala samoodrživa u neprijateljskom okruženju jer nije izjedena iznutra kriminalom,a tvoja zemljica ,naša Srpska ne opstaje ,sa godinama tvoje vlasti tone sve dublje u blato,jer je pojede tvoj i tvojih pajtosa krađa svake vrste.

ODGOVORITE
Name

koli

25.12.2014 12:14

Pa verovatno ti je bitnija država u kojoj zakon ne važi za Baju !!!

ODGOVORITE
Name

školski drug

25.12.2014 12:56

Milorad je imao jedinicu iz svih predmeta u osnovnoj školi u Laktašima, pa i geografije. I onda ga stari upisa na mesarski zanat. Taj zanat mu više nego leži. Iskasapio je cijeli entitet. Sve.

ODGOVORITE
Name

Geopolitička strategija

25.12.2014 23:10

Kakav kapacitet??!! Evropa je njemu tijesna, već preuska postala, on je više za globalna međunarodna pitanja, za široke prostore, odavde do Tokija, i čak dalje do Milvokija, pa onda i šire...

ODGOVORITE
Name

rodjo

25.12.2014 23:54

Skolski drug.Kako je dosao do fakultetske diplome,gdje je studirao???

ODGOVORITE