Црногорци највише празнују

Током предстојећих празника од свих земаља балканског региона највише нерадних дана имаће Црна Гора, где се за Нову годину не ради два дана, док по три дана празнују припадници католичке и православне вероисповести поводом Божића, док ће грађани већег дела регије на располагању имати мање нерадних дана.

Регион 25.12.2014 | 08:00
Црногорци највише празнују

Министарство рада и социјалног старања Црне Горе саопштило је да су поводом Нове године и Божића нерадни дани у Црној Гори 1. и 2. јануар, као и 6, 7. и 8. јануар 2015. за припаднике православне вероисповести.

Поред тога, поводом предстојећег Божића, за запослене римокатоличке вероисповести нерадни дани су 24, 25. и 26. децембар, преноси Радио телевизија Црне Горе.

Према подацима Министарства рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Србије, нерадни дани ће бити 1. и 2. јануар, поводом Нове године, као и 7. јануар, када се слави Божић, као и 25. децембар за хришћанске вернике који Бозић славе по Грегоријанском календару.

Грађани Босне и Херцеговине ће као нерадне дане имати 1. и 2. јануар. Наиме, Законом о празницима у Федерацији БиХ, Нова година се слави 1. и 2. јануара. Осим тога, у овом ентитету нерадни дани ће бити 7. јануар као и 25. децембар, поводом божићних празника, али само за оне који обележавају те верске празнике.

Поред празника који се у Федерацији БиХ прослављају као државни празници, Законом о раду је утврђено право запосленх да одсуствују са посла четири радна дана током једне календарске године ради задовољавања верских, односно традицијских потреба.

Празници у Републици Српској утврђени су Законом о празницима РС-а и деле се на републичке и верске.

У дане републичких празника се не ради, а на дане верских празника верници имају право да празнују по два дана, први и други дан празника, па ће грађани Српске тако одмарати 1. и 2. јануара поводом Нове године, као и сви у БиХ, док имају на располагању по два дана поводом католичког, односно православног Божића за оне који обележавају те празнике.

Становници Македоније ће током предстојећих празника на располагању имати четири дана, односно према Закону о празницима у Македонији нерадни дани су 1. јануар те 6. и 7. јануар поводом Божића, а 25. децембар не раде припадници католичке вероисповести.

Током наступајућих празника становници Хрватске ће имати на располагању четири нерадна дана - 1. јануар због Нове године, 6. јануар када ће се славити празник Света три краља, а нерадни дани у тој земљи ће бити и 25. и 26. децембар поводом прославе Божића.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мд

25.12.2014 08:15

Зато и јесу напредни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

25.12.2014 16:26

у републици Српској је нерадно од 1.-12. Јануара сви спајају 5. и 8..Тако да се зна.Продуктивност НУЛА

ОДГОВОРИТЕ