Преговори у Минску завршени без договора

Преговори Контакт групе о решењу украјинске кризе завршени су вечерас у белоруској престоници Минску, без напретка и договора када би наредна рунда могла да буде одржана.

Свијет 24.12.2014 | 22:55
Преговори у Минску завршени без договора

Посредник у преговорима за регион Доњецка Денис Пушилин саопштио је да је прелиминарни састанак био тежак и да се још расправља о времену и месту одржавања следећег сусрета.Представницима медија није било дозвољено да присуствују састанку, који је трајао пет сати и после којег су се учесници разишли без коментара.

Следећа рунда преговора била је заказана за петак, али је Министарство спољних послова Белорусије, после завршетка седнице, саопштило да није сигурно да ли ће тај састанак бити одржан.Пред почетак преговора Контакт групе специјални представник Русије за људска права, демократију и владавину закона Константин Долгов рекао је за ТВ канал "Рошија24", да састанак у Минску представља реалну шансу за окончање рата на истоклу Украјине и успостављање трајног мира.

"Желео бих да верујем да је ово реална шанаса, још једна реална шанса после дугих припрема, да се окончају непријатељства и успостави дуготрајно примирје", рекао је Долгов.Кључни услов у овом тренутку је заустављање непријатељстава и убистава цивила, додао је Долгов.

Долгов је подсетио на податке Уједињених нација, према којима је више од 5.000 цивила убијено у грађанском рату у источној Украјини."Очигледно, већина тих људи погинула је од прецизно усмерене ватре украјинске војске, батаљона националне гарде, радикалних националиста и неонациста. Они су убијали масовно, циљано и с великом прецизношћу", рекао је руски званичник.

Он је додао и да је Русија учинила све што је у њеној моћи да врати мир у Украјину.Састанку су присуствовали представници Украјине, проруских снага, Русије и Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

Тема разговора биле су мере на обезбеђивању стабилног прекида ватре на истоку Украјине, где је, према подацима Уједињених нација, у сукобима украјинске војске и проруских снага, од априла, живот изгубило 4.700 људи.

Раније је најављено да ће учесници разговарати о повлачењу тешког наоружања, комплетној размени ратних заробљеника и допремању хуманитарне помоћи.Претходна рунда разговора у септембру резултирала је прекидом ватре, који је у више наврата кршен.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар