Pregovori u Minsku završeni bez dogovora

Pregovori Kontakt grupe o rešenju ukrajinske krize završeni su večeras u beloruskoj prestonici Minsku, bez napretka i dogovora kada bi naredna runda mogla da bude održana.

Svijet 24.12.2014 | 22:55
Pregovori u Minsku završeni bez dogovora

Posrednik u pregovorima za region Donjecka Denis Pušilin saopštio je da je preliminarni sastanak bio težak i da se još raspravlja o vremenu i mestu održavanja sledećeg susreta.Predstavnicima medija nije bilo dozvoljeno da prisustvuju sastanku, koji je trajao pet sati i posle kojeg su se učesnici razišli bez komentara.

Sledeća runda pregovora bila je zakazana za petak, ali je Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije, posle završetka sednice, saopštilo da nije sigurno da li će taj sastanak biti održan.Pred početak pregovora Kontakt grupe specijalni predstavnik Rusije za ljudska prava, demokratiju i vladavinu zakona Konstantin Dolgov rekao je za TV kanal "Rošija24", da sastanak u Minsku predstavlja realnu šansu za okončanje rata na istoklu Ukrajine i uspostavljanje trajnog mira.

"Želeo bih da verujem da je ovo realna šanasa, još jedna realna šansa posle dugih priprema, da se okončaju neprijateljstva i uspostavi dugotrajno primirje", rekao je Dolgov.Ključni uslov u ovom trenutku je zaustavljanje neprijateljstava i ubistava civila, dodao je Dolgov.

Dolgov je podsetio na podatke Ujedinjenih nacija, prema kojima je više od 5.000 civila ubijeno u građanskom ratu u istočnoj Ukrajini."Očigledno, većina tih ljudi poginula je od precizno usmerene vatre ukrajinske vojske, bataljona nacionalne garde, radikalnih nacionalista i neonacista. Oni su ubijali masovno, ciljano i s velikom preciznošću", rekao je ruski zvaničnik.

On je dodao i da je Rusija učinila sve što je u njenoj moći da vrati mir u Ukrajinu.Sastanku su prisustvovali predstavnici Ukrajine, proruskih snaga, Rusije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Tema razgovora bile su mere na obezbeđivanju stabilnog prekida vatre na istoku Ukrajine, gde je, prema podacima Ujedinjenih nacija, u sukobima ukrajinske vojske i proruskih snaga, od aprila, život izgubilo 4.700 ljudi.

Ranije je najavljeno da će učesnici razgovarati o povlačenju teškog naoružanja, kompletnoj razmeni ratnih zarobljenika i dopremanju humanitarne pomoći.Prethodna runda razgovora u septembru rezultirala je prekidom vatre, koji je u više navrata kršen.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar