Сјећања: Прије пола вијека у Енглеској пало 66 голова за празник!

У предвечерје божићног лудила подсетимо се како је изгледао чувено коло из 1963.!

Фудбал 25.12.2014 | 10:20
Сјећања: Прије пола вијека у Енглеској пало 66 голова за празник!

Празнују Шпанци, одмарају Немци и Французи, Италијани ће на терене тек 5. јануара, само Енглези остају верни традицији и терају лопту без обзира то што им следе Божић и Нова година. За седам дана на Острву ће се одиграти три кола Премијер лиге, такозвано лудило можда ће разбистрити слику о томе ко има највеће шансе да освоји титулу, али оно што је сигурно јесте да ће у згуснутом распореду највише профитирати - навијачи.

Чак и ако им се стрелци одуже и буду ефикаснији него у претходном колу (26 погодака), тешко да ће успети да надмаше најславији дан у историји Боксинг деја (дан после Божића), кад је за једно поподне у тадашњој Првој дивизији пало чак 66 голова на десет утакмица, уз - из садашње перспективе - незамисливе резултате. Тај 26. децембар 1963. слови за датум кад је постављен рекорд по броју голова у једном празничном колу, пошто су резултати били 10:1, 8:2, 4:4, 6:1, два пута по 5:1...

Апсолутни победник дана били су фудбалери Фулама, на Крејвен Котиџу дословце су згромили несретнике из Ипсвича, тима који је годину и по раније освојио титулу и под вођством легендарног Алфа Ремзија представљао страх и трепет у Великој Британији почетком шездесетих. Таквом Ипсвичу, Фулам је „увалио“ десет комада и продубио кризу која је на крају шампионата резултуирала селидбом у нижи ранг.

Лидер првенства у том тренутку био је Блекберн, који је доминацију потврдио у гостима против Вест Хема, сместивши лопту у мрежу Чекићара чак осам пута, али, популарне Руже нису издржале трку, на крају је титулу зграбио Ливепрул, који је у поменутој рунди растурио Стоук на свом Енфилду (6:1). Како данас тај исход изгледа свемирски далеко за Црвене...

Кажу да ће поменуто поподне у енглеском фудбалу остати упамћено и по, за енглеске прилике, скромној посети. На пример, петарду Челсија на Блумфилд роду испратило је свега 17.163 гледаоца, а ватрени реми Вулверхемптона и Астион Виле, на стадиону капацитета 60.000, посматрало 27.569 навијача. Највише их се окупило на здању Вест Бромвич Албиона, где је Џими Гривс дао два гола за Тотенхем, која су му помогла да касније постао први стрелац лиге (35).

За разлику од садашњег распореда Премијер лиге, пре четири деценије већ у наредном колу играли су исти тимови, само на терену оног који је у претходној рунди био гост. Неку врсту реванша дочекали су фудбалери Манчестер јунајтеда, на Олд Трафорду су истом меру узвратили Барниљу (5:1), Вест Хем се експресно опоравио од пораза и добио Блекберн у гостима са 3:1, док за највеће изненађење слови тријумф Ипсвича над Фуламом. Само 48 часова пошто су примиле десет голова, Тракторџије су узвратиле са 4:2.

Актуелне генерације фудбалера Челсија, Манчестер Ситија, Манчестер јунајтеда, Арсенала... Запните!

Коментари / 0

Оставите коментар