Sjećanja: Prije pola vijeka u Engleskoj palo 66 golova za praznik!

U predvečerje božićnog ludila podsetimo se kako je izgledao čuveno kolo iz 1963.!

Fudbal 25.12.2014 | 10:20
Sjećanja: Prije pola vijeka u Engleskoj palo 66 golova za praznik!

Praznuju Španci, odmaraju Nemci i Francuzi, Italijani će na terene tek 5. januara, samo Englezi ostaju verni tradiciji i teraju loptu bez obzira to što im slede Božić i Nova godina. Za sedam dana na Ostrvu će se odigrati tri kola Premijer lige, takozvano ludilo možda će razbistriti sliku o tome ko ima najveće šanse da osvoji titulu, ali ono što je sigurno jeste da će u zgusnutom rasporedu najviše profitirati - navijači.

Čak i ako im se strelci oduže i budu efikasniji nego u prethodnom kolu (26 pogodaka), teško da će uspeti da nadmaše najslaviji dan u istoriji Boksing deja (dan posle Božića), kad je za jedno popodne u tadašnjoj Prvoj diviziji palo čak 66 golova na deset utakmica, uz - iz sadašnje perspektive - nezamislive rezultate. Taj 26. decembar 1963. slovi za datum kad je postavljen rekord po broju golova u jednom prazničnom kolu, pošto su rezultati bili 10:1, 8:2, 4:4, 6:1, dva puta po 5:1...

Apsolutni pobednik dana bili su fudbaleri Fulama, na Krejven Kotidžu doslovce su zgromili nesretnike iz Ipsviča, tima koji je godinu i po ranije osvojio titulu i pod vođstvom legendarnog Alfa Remzija predstavljao strah i trepet u Velikoj Britaniji početkom šezdesetih. Takvom Ipsviču, Fulam je „uvalio“ deset komada i produbio krizu koja je na kraju šampionata rezultuirala selidbom u niži rang.

Lider prvenstva u tom trenutku bio je Blekbern, koji je dominaciju potvrdio u gostima protiv Vest Hema, smestivši loptu u mrežu Čekićara čak osam puta, ali, popularne Ruže nisu izdržale trku, na kraju je titulu zgrabio Liveprul, koji je u pomenutoj rundi rasturio Stouk na svom Enfildu (6:1). Kako danas taj ishod izgleda svemirski daleko za Crvene...

Kažu da će pomenuto popodne u engleskom fudbalu ostati upamćeno i po, za engleske prilike, skromnoj poseti. Na primer, petardu Čelsija na Blumfild rodu ispratilo je svega 17.163 gledaoca, a vatreni remi Vulverhemptona i Astion Vile, na stadionu kapaciteta 60.000, posmatralo 27.569 navijača. Najviše ih se okupilo na zdanju Vest Bromvič Albiona, gde je Džimi Grivs dao dva gola za Totenhem, koja su mu pomogla da kasnije postao prvi strelac lige (35).

Za razliku od sadašnjeg rasporeda Premijer lige, pre četiri decenije već u narednom kolu igrali su isti timovi, samo na terenu onog koji je u prethodnoj rundi bio gost. Neku vrstu revanša dočekali su fudbaleri Mančester junajteda, na Old Trafordu su istom meru uzvratili Barnilju (5:1), Vest Hem se ekspresno oporavio od poraza i dobio Blekbern u gostima sa 3:1, dok za najveće iznenađenje slovi trijumf Ipsviča nad Fulamom. Samo 48 časova pošto su primile deset golova, Traktordžije su uzvratile sa 4:2.

Aktuelne generacije fudbalera Čelsija, Mančester Sitija, Mančester junajteda, Arsenala... Zapnite!

Komentari / 0

Ostavite komentar