Убрзано рјешавање статуса Космета

Поступак решавања статуса Косова и Метохије биће убрзан и Србија би требало да буде спремна за то, поручио је председник Србије Томислав Николић.

Србија 24.12.2014 | 07:44
Убрзано рјешавање статуса Космета

Како је рекао Николић, због тога он иницира нову платформу у вези са Косовом, преноси Бета.

"Чини ми се да ће се ући у убрзани поступак решавања статуса Косова и Метохије. Србија треба да буде спремна, а посебно они који у њено име преговарају у Бриселу. Како спремна? Тако што ће Скупштина поново да усвоји програм мера, а да не бих бежао од тога, ја сам спреман да урадим предлог тога, Влада је спремна да заједно са мном у томе учествује", рекао је Николић у разговору са уредницима неколико београдских медија.

Према његовим речима, платформа ће предвиђати "максимум који је данас остварив" и представљати "оно испод чега Србија не сме да иде, али исто тако и нешто до чега можда Приштина неће хтети да иде".

Потврдио је да је разговарао о косовској платформи са премијером Србије Александром Вучићем и да је договор да председник направи оквир за тај документ.

"Ја сам и први план направио (2012. године) па је доживео ревизију, јер је Влада отворено рекла да постоје ствари које не може да спроведе. Ја и сада нећу да предложим нешто што Влада не може да спроведе. Сигурно нећу написати план за оно што бих желео да буде него за оно за шта мислим да је оствариво", рекао је Николић.

На питање да ли ће нова решења захтевати и промену Устава Србије, Николић је рекао да то неће бити случај, односно да би једино признавање независности Косова захтевало измену Устава.

"Све друго што је већ уписано у Устав, а назива се суштинска аутономија, око чега не постоји сагласност у свету шта се под тим подразумева, све друго што план буде садржавао заиста може да се сврста у ту суштинску аутономију", рекао је српски председник.

На питање зашто сада инсистира на отварању ове теме, Николић је рекао да му се чини да би Србија "у року од месец дана" постала чланица ЕУ, уколико би одлучила да призна Косово као независну државу.

"Ако је то заиста проблем за наше придруживање ЕУ, хајде да то одмах одлучимо да нас не сачека после пет година. Ја сам за то да не набијамо главу у песак, да наши разговори са ЕУ буду на тему – какав услов нам постављате у вези Косовом и Метохијом. Отворите то поглавље 35, па да видимо какав услов тражите", рекао је Николић.

Додао је да је Србија до сада показала добру вољу, као и да проблем жели да реши, али да независност Косова неће да призна.

"Косово и Метохија је, изгледа, камен спотицања ЕУ да Србију третира као државу која је већ заслужила да буде чланица. Хајде да тај камен спотицања склонимо и да знамо – може ли или не може. Јесу ли толико одлучни у томе да је Косово независно да тиме угрозе дугогодишњи рад на испуњавању услова и све преговоре које са њима имамо, или можда постоји решење на које можемо да укажемо а да они кажу Албанцима: 'Па, ово је сасвим прихватљиво решење'", рекао је Николић.

Упитан о променама на Косову у протекле две године, председник Србије је рекао да су од тада отклоњени извори нестабилности на Косову, а да је живот ушао у "нормалније оквире".

"Више нема такве бруталности какве је некад било, а поготово нема нереаговања Кфора, Еулекса и Унмика, а већ реагују и органи безбедности приштинске администрације када је реч о нападима на Србе", рекао је председник Србије.

Николић је рекао да га је амбасадор Немачке у Србији Хајнц Вилхелм "индиректно оптужио да лаже" и да је тиме "прекорачио границу лепог понашања".

"Амбасадор (Хајнц) Вилхелм прекорачио је границу лепог понашања и индиректно оптужио председника Републике да лаже и уопште не знам зашто се меша у то", рекао је Николић поводом интерпретација недавне изјаве потпредседника Европске комисије Јоханеса Хана дате у Београду у вези са Косовом.

Амбасадор Немачке Хајнц Вилхелм је рекао да од Србије нико не тражи да призна Косово, да то није рекао нити тражио ни комесар ЕУ Хан.

"Сви у јавности говоре да ЕУ не тражи од нас признавање Косова и Метохије и ту су у праву. Ја сам само рекао: 'Тражиће. За улазак у ЕУ, тражиће.' Ја сам чуо и рекао сам. Био је званични разговор, а господин Хан за све ово време није упутио деманти", рекао је председник Србије.

Николић је рекао да изузетно цени амбасадора Немачке Вилхелма, да никада нису имали никакав спор, да изузетно сарађују, али да је "ово био неопростив гаф".

"Али није моје да одговарам на оно што раде амбасадори, пошто они нису ниво председника. Са њима треба да разговара Министарство спољних послова", рекао је председник Србије.

Коментари / 0

Оставите коментар