Ликвидацијом Бобар банке прикривају се малверзације?

Пропаст Бобар банке могла се избјећи да је Агенција за банкарство дјеловала још прије двије године, када је главна ревизија указала да Бобар банка има велике проблеме у пословању, тврди економсита Дамир Миљевић.

Република Српска 24.12.2014 | 07:14
Ликвидацијом Бобар банке прикривају се малверзације?

Експресном ликвидацијом Бобар банке настоји се избјећи истрага о томе ко је све умијешан у малвезације које су се дешавале у и око Бобар банке, изјавио је за Ал џазиру Миљевић.

Већина дугогодишњих проблема Бобар банке је произишла из повезаности банке са Бобар компанијом и њеним зависним предузећима и с друге стране повезаношћу власника Бобар банке са владајућим структурама у Републици Српској, сматра Миљевић.

Ревизија је још 2012. године указивала на пропусте. "С обзиром да су ревизори још 2012. године утврдили да ствари у Бобар банци нису баш нарочито чисте, да би ревизија 2013. године показала да је Бобар банка у губитку више од 12 милиона марака и да по мишљењу ревизора у то доба она неће моћи да преживи што се на крају и десило", рекао је Миљевић.

За овакав крах Бобар банке Миљевић највише криви Агенцију за банкарство која није реаговала на вријеме.

"По мом мишљењу највише је крива, поред власника и управе, Агенција за банкарство која као један од регулатора финансијског тржишта која није на вријеме увела принудну управу у Бобар банку и на тај начин покушала спасити шта се спасити може, јер принудна управа је уведена тек крајем октобра ове године", рекао је Миљевић.

И сам поступак ликвидације банке доводи до низа сумњи.

"Оно што је још симптоматичније је да је за привременог управника именован Саво Шеваљевић мимо закона о банкама и да је привремени управник након седам дана изјавио да ће Бобар банка њавјероватније ићи у ликвидацију, када још није имао потпуне информације о стању у банци, што је, по мени, основни циљ да се Бобар банка покопа и на тај начин избјегну могуће истраге шта се дешавало у и преко Бобар банке", сматра Миљевић.

Различите су информације колико је заграбљено из Бобар банке. Од цифре да недостаје 100 милиона марака, па десетак милиона директно из трезора, али и сазнање да су радници Бобар банке били приморани да подижу фиктивне кредите, а да тај новац дају власницима банке, каже Миљевић и сматра да тешко да ће сви депозити бити намирени. Бобар банка има око 22 000 депозитара.

"По мом мишљењу најмање 50 посто од депозита од оног остатка депозита које Агенција за осигурање депозита неће покрити неће никада бити надокнађени" каже он.

Највише су настрадали Дистрикт Брчко негдје око 27 милиона, Електропривреда РС 10 милиона, нешто приватних предузећа и велики број приватних штедиша са депозитом већим од 50.000 КМ. Тако да можемо говорити да је јавних средстава било око 50 милиона марака, а остало отпада на приватна лица и приватне компаније", сматра Миљевић.

Миљевић сматра да се са отпуштањем радника из Бобар банком неће стати, с обзиром на повезаност предузећа у Бобар компанији, већи дио радника ове групације ће остати без посла.

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Перица

24.12.2014 06:30

Затаскавање криминала које је преко Бобар банке направио СНСД и његово најузе руковидство ици це преко Скупстине РС која је заказана на ту тему. Тај криминал који је уцјенама и пријетњама директно Гаврилу Бобару врсио СНСД у Бобар банци мозе да разоткрије замо независни орган изван РС (сви органи у РС су под Бајином контролом), рецимо СИПА. Све остало је губљење времена и бацање прасине у оцу народу. Видјецете, Скупстина РС донијеце одлуку да Бобар банку купи Српка банка и тако дуг покрије дрзава, као сто је прикривен криминак у Бирацу врсен преко Балкан Инвестмент банке (сада Српске банке). И тако идемо даље по истој семи и сценарију. Њихов криминал и пљацку покрива РС тј. НАРОД. Е МОЈ НАРОДЕ. ИМАС ЛИ ОЦИ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маљ Дјокица

24.12.2014 06:36

Пословање у једној банци лако је провјерити, ако се хоце. Ако то уради неко са стране, рецимо Централна банка БиХ, лако це се утврдити да је преко Бобар банке СНСД извлацио паре (пљацкао) које је сам СНСД у њу пумпао тјерајуци јавне институције да тамо дрзе депозите или да им Инвестиционо развојна банка даје позајмице. Само да ли це бити политицке воље да се тај криминал разоткрије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНАГА НАРОДА

24.12.2014 06:40

Најбоље је да се од постених струцних радника унутар Бобар банке оформи тим и да они направе анализу пословања, односно утврде криминал који је преко те банке врсила владајуца гарнитура. Они најбоље знају ста је у банци и преко њее радјено. Са стране је то теско утврдити, поготово не од разних појединаца или тијела из РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прва Пролетерска

24.12.2014 06:50

Не мозе се ликвидацијом банке прикрити криминал и малверзације. Ликвидацијом тај криминал би испливао на поврсину, а то није интерес владајуце структуре. Да це банка бити ликвидирана је само њихов трик да би код људи изазвали страх а тиме без таласања банку преко одлука Скупстине РС "утопили" у неку дрзавну банку (мозда Банку Српске) и тако прикрили криминал и пљцку. Знаци, банка це бити вјестацки спасена а дуг (пљацку) покрити дрзава, као и до сада. Зиви били па видјели. Амин Бозе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

24.12.2014 07:50

Боље ти прицај како си упропастио Синергију. Цега си се год ухватио пропало је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

васкрсија

24.12.2014 08:08

Након афера ПАПАК и БОБАР, надам се да су се бар мало постидјели сви они који нису гласали за промјену власти!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мисљење

24.12.2014 08:29

Рундов из Лакташа образа нема и имаће проблема.Кад је један Санадер завршио и кркан ће.Звјерка премијерка обећала нова радна мјеста прекјуце,а 206 укинула одмах јуце.Толико о карактеру или пак ингеренцијама Кад се Федерација тресла,они нас смиривали да се ми докажемо као интелигентнији и да не"насједамо"...Ово прољеће ће бити кино у РС и вјероватно ће бордо хеликоптер остати без пропелера.Боље им је да су пљунули на сандук покојног Гаврила од кога су паре узимали како су стигли,а он им је вјеровао,него што су ово направили.Мрзитељ Семберије је Председник РС!Доказано!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грипа

24.12.2014 09:05

Нема ништа од тога док се не оформи нека озбиљна, поуздана и надасве професионална екипа људи од струке и науке (на пример) у оквиру СИПА и крене да чешља фирму по фирму. Многе фирме су у милионским губицима, а јавности продају маглу. Највише таквих фирми је из области металске индустрије и банкарства. Елвацо, Цосмос, Цимос.....итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

0000000

24.12.2014 10:28

О чему ти као стручњак можеш да причаш.Твоји мјештани знају и твоју стручност и твоју способност. Ишао си на изборе и шта би?????????? Изгубио си и како се можеш више јављати, овом народу солити ране. Само замајаваш овај народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

24.12.2014 11:26

Идемо на марс са насим преседником Бајом, идемо на марс јер је то наса будуцност и једини нацин да се боримо за неупитну нам РС. Структурним дјалогом и са насом Акедемојом науцника смо насли најбоље рјесења за Српски народ са ове стране Дрине, а имамо и подрску са друге стране Дрине од интелектулних кругова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

психолог

24.12.2014 11:27

"Грипа", прво је потребно промијенити људе на власти, дакле преузети власт. У потпуности. Медјутим, народ неће промјену, народ хоће баш ово. То је народ рекао на изборима. Друга опција је да пушка и палија одраде своје, а кад прави људи на тај начин преузму власт, онда све иде као по лоју. Медјутим од оваквог сценарија нема ништа јер ово обична септичка јама. Дакле, рјешења нема. Док год ови људи буду имали било шта појести, биће мир. Кад више не буду имали шта појести, доћи ће до масовнијих крадја и слично, али до правих промјена у смислу уводјења реда и поретка, неће доћи. Не могу сви народи имати државу типа Њемачке или Швицарске. Овај сигурно не може.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кондор

24.12.2014 12:26

ТО ЈЕ БИЛА БАНКА СНСД И СВЕ СУ ОПРАЛИ ПРЕКО ЊЕ КУМОВИ СПИРИЦ,БАЈА,РАДМАНОВИЦ ТЕГЕЛТИЈА И ОСТАЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

чича

24.12.2014 12:57

Све то каже "аналитичар" који је властиту фирму (њих двије...синергију и синергију плус одвео у стечај и опрао милионе КМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зидар

24.12.2014 13:49

Мислим да је ,,психолог,, најбоље сагледао стар у потпуности сам са његовим теxтом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

24.12.2014 13:52

Смрт директора Гаврила Бобара је сумљива и то треба испитати,поцети од Додика тзв"малог баје"он је 100% умесан у све афере...

ОДГОВОРИТЕ