Овако изгледа најхладније мјесто на свијету

У централном делу Сибира налази се село Ојмјакон које се сматра најхладнијим насељеним местом на свету. Најнижа температура забележена је 1933. године, када је измерено -67.7 степени.

Занимљивости 23.12.2014 | 09:14
Овако изгледа најхладније мјесто на свијету

У овом селу живи око 500 људи и многима је права мистерија како они преживљавају на овако екстремним условима. Да би се до Ојмјакона дошло, потребно је да се возите два дана од Јакутска.Ни у овом, главном граду Републике Јакутије, није ништа боље.У њему живи око 300.000 људи, а просечна зимска температура је -34 степена, због чега се сматра најхладнијим главним градом на свету.

Становници Омјакона имају проблеме као нико на овом свету. Рецимо, због залеђене земље имају врло мало унутрашњих водоводних инсталација, возила морају да им стоје искључиво у загрејаним гаражама. У супротном, мотор би се толико заледио да не би било шансе да се аутомобил покрене.

Главна храна у овом месту је месо, јер немају могућности да гаје воће и поврће. Фотографима је ово место врло занимљиво за њихове пројекте, али се сусрећу са великим проблемом.Наиме, од хладноће објектив фотоапарата у секунди постаје непомичан.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар